REDNINGSARBEID: Her tar politibetjenter seg gjennom den flomrammede byen Jacksonville mandag 11. september. Da måtte redningsmannskaper redde 356 personer som ikke hadde fulgt myndighetene evakueringsordre. Foto: Will Dickey / The Florida Times-Union via AP / NTB scanpix
REDNINGSARBEID: Her tar politibetjenter seg gjennom den flomrammede byen Jacksonville mandag 11. september. Da måtte redningsmannskaper redde 356 personer som ikke hadde fulgt myndighetene evakueringsordre. Foto: Will Dickey / The Florida Times-Union via AP / NTB scanpixVis mer

Historisk flom etter orkanen Irma: Her har ikke vannstanden vært høyere siden 1846

356 personer, som ikke hadde fulgt evakueringsordren, måtte reddes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga slo orkanen Irma inn over det amerikanske fastlandet, og førte til enorme ødeleggelser i Florida.

Men tirsdag var solskinnsstaten i ferd med å komme til hektene igjen. De som har evakuert kan vende tilbake til husene sine, eller det som er igjen av husene sine.

ØDELEGGELSER: «Irma» tok med seg vindkast på 257 km/t og har sørget for store mengder vann i Miami. Nå er orkanen på vei mot Florida. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Historisk flom

Men i Jacksonville er det ennå en stund til alt går tilbake til det normale. Der førte den voldsomme orkanen til en flom som blir beskrevet som «historisk».

Ikke siden 1846 har vannstanden i elva som renner gjennom byen vært så høy, skriver Washington Post.

Da var staten Florida bare ett år gammel.

Da er det ikke rart at Paul Johnson ble overrasket da han mandag morgen kikket ut gjennom vinduet og så båter kjøre forbi der det vanligvis var biler.

Vannet hadde steget helt opp til inngangsdøra hans, og ikke lenge etter steg vannet opp til vinduet på bilen hans.

- Jeg har bodd her mesteparten av livet mitt, og jeg har aldri sett noe liknende, sier Jackson til nyhetsbyrået AP.

Riktignok var det bedring å spore også her på tirsdag, men meteorologer advarer om at byen igjen kan oversvømmes. For vann fra Irma renner sørover fra Carolina til Atlanterhavet.

Presset havvann i elva

Årsaken til at oversvømmelsen ble så voldsom var at Jacksonville og andre byer på østkysten ble rammet av den nordøstlige delen av stormen.

Og siden orkanvindene snurrer mot klokka, og traff helt vinkelrett på St. Johns River, som er elva som renner gjennom Jacksonville, «presset orkanen vannet fra Atlanteren rett inn i elva», ifølge Dennis Feltgen, talsmann og meteorolog for det nasjonale orkansenteret.

Elva St. Johns er 500 km lang og fem km bred, og det er ventet at den vil skape hodebry for lokalsamfunn i de nordøstlige delene av Florida i de kommende dagene, på grunn av de enorme vannmassene i elva.

- Vannmengden vil minke svært sakte innenfor St. Johns-bassenget. Vannet er fanget i St. Johns, og skvalper nordover og sørover i elva ved hvert høyvann. Elveoversvømmelsen vil vedvare i mange tidevannssykluser, skriver meteorologen Angrie Enyedi i et notat.

356 måtte reddes

Hundrevis av innbyggere i Jacksonville og de omkringliggende områdene måtte reddes fra vannmassene, fordi de ikke hadde lyttet til myndighetenes bønn om å evakuere.

«Vi håper at de 356 menneskene som måtte reddes i går vil ta evakueringsordre mer alvorlig i framtida», tvitret Jacksonville-politiet tirsdag.

Tirsdag ble evakueringsordren opphevet, og folk kunne igjen returnere til området.

I Florida er tolv dødsfall så langt knyttet til uværet Irma. Ifølge McKinley Lewis, talsmann for guvernør Rick Scott i Florida, har seks personer mistet livet i trafikkulykker, fire i arbeid knyttet til orkanen, en person døde av elektrisk sjokk fra en kraftledning mens en annen person døde av hjerteproblemer.

MEKTIGE KREFTER: Deler av kystområdene i Sør-Miami er oversvømt på grunn av stor nedbørsmengde og stormflom. Sporerne etter orkanen Irma var tydelige få timer etter at de verste stormkastene hadde lagt seg. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

De siste registrerte dødsfallene gjør at det totale antallet dødsfall knyttet til Irma i Karibia og USA er 55 personer.

Men selv om Florida opplevde store ødeleggelser, ble det ikke så ille som meteorologer hadde fryktet på forhånd. Da ble en rekke øyer i Karibia langt hardere rammet.

Skader for 390 milliarder kroner

Irma var på sitt kraftigste orkan i kategori 5 med vindkast opp mot 100 meter per sekund - 360 kilometer i timen.

Forsikringsanalytikeren James Naklicki anslår at det vil bli innmeldt skader for opptil 50 milliarder dollar, drøyt 390 milliarder kroner, etter Irmas herjing i Florida.

Men selv om det aller verste uværet nå er over, er ikke faren helt over. I kjølvannet av orkanen kommer nemlig tornadofaren, advarte professor Helge Drange overfor Dagbladet mandag kveld.

- Med en orkan kommer mye varm og fuktig luft inn over land. I overgangen der den fuktige og varme luften treffer kaldere luft på land, dannes tornadoer, sa professor Helge Drange ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- Det er fremdeles veldig mye varm og fuktig luft i området Irma har beveget seg gjennom, så tornadoer kan man forvente at vil komme helt inntil værsituasjonen blir mer normalisert.