Historisk fredserklæring mellom Nord- og Sør-Korea

Nå skal de åpne jernbanelinje sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne for Nord-Korea og Sør-Korea har undertegnet en erklæring om å jobbe for en fredsavtale som formelt avslutter Koreakrigen.

Nord- og Sør-Korea er enige om «å samarbeide tett for å få slutt på militær fiendtlighet, sørge for fred og redusere spenningsnivået på den koreanske halvøya», heter det i erklæringen.

Den historiske fredserklæringen ble undertegnet av Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og den nordkoreanske lederen Kim Jong Il torsdag.

Erklæringen markerer avslutningen av et tre dager langt toppmøte mellom de to og bygger på forsoningsprosessen som startet under det forrige toppmøtet i 2000.


De to lederne ber samtidig Kina og USA delta i samtaler om en fredsavtalen som skal erstatte våpenhvilen fra 1953.

USA har sagt at de kan være med i slike forhandlinger når Nord-Korea har skrinlagt sitt atomvåpenprogram, noe regimet i Pyongyang gjorde onsdag. Nord-Korea gikk da med på å legge fram fullstendig informasjon om sine atomprogrammer og uskadeliggjøre enheter ved atomanlegget Yongbyon innen utgangen av 2007.
Togforbindelse
De to lederne ble under møtet også enige om tettere økonomisk samarbeid og om å gjenopprette en godstogforbindelse over den strengt bevoktede og minelagte grensen mellom de to landene.

Togforbindelsen har vært nede siden Koreakrigen, som var mellom 1950 og 1953. Godstogene skal transportere varer som blir produsert på industriparken på nordkoreansk side av grensen. Industriparken drives av sørkoreanske selskaper og var et resultat av det forrige toppmøtet.

Kim og Roh ble under møtet også enige om at det skal holdes toppmøter på jevnlig basis fremover.


USA overvåker avtale
Atomavtalen som ble kunngjort onsdag, ble inngått mellom Nord-Korea og de fem andre landene som deltar i de såkalte sekslandssamtalene.

Kinas viseutenriksminister Wu Dawei avtalen blant annet innebærer at USA skal lede arbeidet med å overvåke avviklingen av Yongbyon-anlegget. USA vil også stå for finansieringen av det innledende arbeidet.

PÅ TV I SØR: Her følger reisende på en jernbanestasjon i Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong Il som erklærer fredsavtalen. Foto: JUNG YEON-JE / AFP
PÅ TV I SØR: Her følger reisende på en jernbanestasjon i Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong Il som erklærer fredsavtalen. Foto: JUNG YEON-JE / AFP Vis mer

- Dagens uttalelse viser den felles forpliktelsen til de seks landene om å realisere en Korea-halvøy uten kjernefysiske våpen, sa USAs president George W. Bush.

I løpet av de to neste ukene vil USA sende en ekspertgruppe til Nord-Korea for å forberede stengningen av atomanlegget.

(NTB)

SPIST OG DRUKKET GODT: I det konstant sultrammede Nord-Korea har de to statslederne hatt lange samtaler og spist og drukket godt de siste dagene.
FESTLIGHETER: Det har vært store opptredener de siste dagene for å feire statsbesøket.