Historisk funn av rakettmotorer funnet i Atlanterhavet

Vraket kan stamme fra menneskets første ferd til månen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amazon-gründer Jeff Bezos er mest kjent for å være den første som gjorde det mulig for folk å kjøpe bøker på internett.

Det har blant annet fått ham på 110. plass over verdens rikeste personer i 2008.

Bezos er meget opptatt av romfart og grunnla sitt eget selskap, Blue Orgin, i 2000. Selskapet utvikler romfartsteknologi og gjør det mulig for privatpersoner å ta ferden ut til verdensrommet.

Fant romvrak Nå har Bezos sammen med firmaets dypvannsberedskap berget to rustne deler av rakettmotorene fra Apollo-tida, ifølge The Independent.

Disse motorene var med på å frakte mennesker på månen.

RAKETT-VRAK: Her er deler av de to rakettmotorene som ble funnet i Atlanterhavet utenfor Florida. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions
RAKETT-VRAK: Her er deler av de to rakettmotorene som ble funnet i Atlanterhavet utenfor Florida. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions Vis mer

Blue Orgin ledet den privatfinansierte ekspedisjonen for å berge F-1-motorene opp fra havet. Rakettmotorene ble funnet ved bruk av sonar og mannskapet hadde base ved Cape Canaveral i Florida.

De rustne vrakene ble funnet nesten fem kilometer under havoverflaten og lå 579 kilometer fra basen. Ekspedisjonen varte i tre uker.

Historisk - Dette er et historisk funn, sier Charles Bolden i NASA i en uttalelse.

To rakettmotorer ble fraktet opp fra havet, og begge veide 8166 kilo. På bare i 165 sekunder i lufta under oppskytingen, sparket den raketten hele 107,8 kilometer opp i været.

Under ekspedisjonen mente Bezos at vrakene var en del av Apollo 11, som ga verden Neil Armstrongs sitat «Et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten». (One small step for man, one giant leap for mankind.)

HISTORISK FUNN: Dette er en rakketmotors munnstykke og var en av flere deler som ble funnet i løpet av en tre uker lang ekspedisjon. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions
HISTORISK FUNN: Dette er en rakketmotors munnstykke og var en av flere deler som ble funnet i løpet av en tre uker lang ekspedisjon. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions Vis mer

Det er imidlertid uklart om rakettmotorene faktisk stammer fra Apollo 11.

Museumsobjekt Amazon-gründeren har store planer om å restaurere funnene og gjøre dem tilgjengelig for folk på museum.

NASA har uttalt at én motor kan få stå ved Smithsonian Institution's National Air and Space Museum.

Hvis der er mulig å restaurere den andre, vil den kunne få plass ved Museum of Flight i Seattle, hvor Amazon.com har hovedkontor.

En talsperson for Amazon.com har ikke villet uttale seg til nyhetsbyrået AP om hvor mye restaureringen vil koste.

PÅ MUSEUM: Etter planen skal rakett-funnene restaureres og settes på museum. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions
PÅ MUSEUM: Etter planen skal rakett-funnene restaureres og settes på museum. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions Vis mer
TURBIN: Her ligger det som skal være en turbin fra F-1-motorene. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions
TURBIN: Her ligger det som skal være en turbin fra F-1-motorene. Foto: REUTERS / Bezos Expeditions Vis mer