Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk gasslast fra Norge til USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ankom første last med nedkjølt, flytende gass fra Snøhvit-feltet USA. Det er første gang verdens største energimarked blir forsynt med naturgass fra Europa.

Tolv dager tok det båten «Arctic Discoverer» å frakte gassen over Atlanteren, før den ankom mottaksterminalen på Cove Point i delstaten Maryland klokka 14.30 lokal tid torsdag. Gassen kommer fra verdens nordligste eksportanlegg for LNG (liquefied natural gas) på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark.

- Dette er en historisk dag, sier Rune Bjørnson, StatoilHydros konserndirektør for naturgass.

StatoilHydro har forsynt det amerikanske markedet med olje i over 20 år.

- For å dekke framtidig energietterspørsel tror jeg at vi på samme måte som vi har flyttet olje mellom kontinentene også kommer til å se en tilsvarende utvikling innen gass. Gjennom LNG-produksjonen på Snøhvit-feltet kan gassen rutes til kunder over hele verden. Gass er i ferd med å bli en global handelsvare, sier Bjørnson.

(NTB)

FØRSTE: Om lag klokka 14.30 amerikansk tid klappet båten "Arctic Discoverer" til kai på mottaksterminalen for gass på Cove Point.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media