Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk gjeldslette

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

G7-landene lover betydelig gjeldslette til verdens fattigste land. Verdens sju største industrinasjoner, USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada, foreslår opptil hundre prosent gjeldslette for de fattigste landene. Storbritannias finansminister og ildsjelen for gjeldslette, Gordon Brown, kaller møtets vedtak historisk. Han hadde på forhånd gått inn for en plan som innebar fullstendig gjeldslette for verdens fattigste land, men møtte motstand fra USA.

USA var imot Browns forslag om å bruke Det internasjonale pengefondet IMFs gullreserver for å avskrive u-landenes gjeld, og USA var også imot forslaget om en ny finansieringsmekanisme som ville doble den internasjonale bistanden til verdens fattigste land. I uttalelsen fra G7-møtet går det fram at G7-landene ikke vil gi 100 prosent gjeldslette til alle de fattigste landene. Hvert land vil bli gjenstand for en konkret vurdering. I 1999 sloss utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sammen med Nederlands utviklingsminister Eveline Herfkens for det samme. Kampen den gangen sto like mye om å hindre at gjeldsletten skulle finansieres gjennom lån som indirekte ville medføre at andre utviklingsland ville måtte betale regningen. Og de vant kampen, selv om Gordon Brown synes de to kvinnene spilte et høyt spill.

Nå har Brown tatt kampen videre, og for første gang er fullstendig gjeldslette blitt spesifisert i et G7-kommuniké. Det innebærer en lette på inntil 100 prosent av den multilaterale gjelden som fattige land skylder til utviklingsbanker og Det internasjonale pengefondet IMF. Og IMFs administrerende direktør Rodrigo Rato er blitt bedt om å utarbeide et forslag om hvordan gjeldsletten skal finansieres. En sterk appell fra Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela hjalp G7-ministrene fram til kompromisset. FNs tusenårsmål om å befri Afrika for fattigdom innen 2015, er gitt en ny mulighet. Gjeldslette er nøkkelordet for alle som lager seriøse planer om ei ny framtid for Afrika.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media