Fusjon:

Historisk gjennombrudd: - Ganske kult

For første gang i historien har et fusjonseksperiment produsert mer energi enn det kostet å gjennomføre eksperimentet.

FUSJON: Å prøve å generere overskuddsenergi gjennom fusjon har vært en milepæl for forskere i over hundre år. Nå skal et eksperiment gjort her på Lawrence Livermore National Laboratory ha brutt barrieren. Foto: Damien Jemison / AP / NTB
FUSJON: Å prøve å generere overskuddsenergi gjennom fusjon har vært en milepæl for forskere i over hundre år. Nå skal et eksperiment gjort her på Lawrence Livermore National Laboratory ha brutt barrieren. Foto: Damien Jemison / AP / NTB Vis mer
Publisert

USA presenterer et gjennombrudd innen fusjonsenergi i dag.

For første gang i historien skal et fusjonseksperiment ha produsert mer energi enn det eksperimentet brukte.

- Denne milepælen leder oss et betraktelig steg nærmere muligheten for en overflod av karbonfri energi til å drifte våre samfunn, sier energiminister Jennifer Granholm i en pressekonferanse.

- Dette er sånn det ser ut når USA leder, sier Granholm videre.

- Vil gå inn i historiebøkene

Fusjonsenergi har vært en drøm for forskere verden over siden starten av 1900-tallet, men til nå har det ikke vært mulig å gjennomføre en prosess der et fusjonsbasert system gir ut mer energi enn det bruker.

Det er her forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory nå har gjort et gjennombrudd.

- Dette vil gå inn i historiebøkene, sier energiministeren om forskernes funn.

- Ganske kult

- Dette har vi gjort hundrevis ganger før, men i forrige uke, for første gang, ble dette eksperimentet gjennomført på en måte som lot fusjonsdrivstoffet holde seg varmt nok, tett nok og rundt nok lenge nok, til at det antente og friga mer energi ut enn det tok inn, sier Marv Adams, viseadministrator for NNSA.

NNSA er den føderale etaten med ansvar for kjernefysisk sikkerhet i USA. Ifølge Adams tok energiproduksjonen i eksperimentet mindre tid enn lys bruker på å reise én tomme.

- Dette er ganske kult, sier en synlig oppildnet Adams videre.

Ifølge Adams skal det ha gått 2 megajoule med energi inn i kammeret der fusjonsdrivstoffet lå, og det skal ha produsert 3 megajoule.

En megajoule er ifølge Store norske leksikon omtrent 0,28 watt, eller 238,8 kilokalorier.

- Dette setter scenen for en transformativt tiår innen høyenergi-vitenskap og fusjonsforskning, og jeg kan ikke vente på å se hvor det tar oss, sier Kimberly Budil, som er direktør for laboratoriet som gjennomførte forsøket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer