Historisk handelsoppgjør

Butikk- og lageransatte får 5 kroner mer i timen, etter at Handel og Kontor (HK) og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) kom til enighet i natt. Oppgjøret må regnes som historisk godt for den kvinnedominerte lavtlønnsgruppen i varehandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har hatt høyere nominelle oppgjør tidligere, men da har også prisstigningen vært høyere. Nå forventer vi forbedret kjøpekraft, sier forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor til NTB.

Administrerende direktør Anne-Grete Ellingsen i HSH legger ansvar for oppgjøret på arbeidsgiversiden i verkstedoppgjøret.

- Høy list

- Jeg synes det ble dyrt, men listen var lagt høyt fra Teknologibedriftenes Landsforening i verkstedoppgjøret, sier Ellingsen.

Forhandlingsresultatet gjelder 60.000 ansatte i detalj- og engroshandelen, og blir retningsgivende for mellom 250.000 og 300.000 lavtlønte i varehandelen.

Resultatet betyr 813 kroner per måned, og 9.750 kroner i året for gruppen, som i dag har gjennomsnittlig 192.000 kroner i årslønn. Den prosentvise økningen bli anslagsvis 6 prosent. Omtrent en femdel av gruppen skal videre til lokale forhandlinger, slik at Sture Arntzen regner med at sluttregningen blir omtrent 7 prosent.