Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk hastelov vedtatt i Danmark

Folketinget har i kveld hastebehandlet en ny lov som følge av coronautbruddet.

STOPPER SPREDNING: Danmark vedtok sent torsdag kveld drastiske tiltak for å hindre coronaviruset i å spre seg. Vis mer

For å demme opp for og forsinke utbredelsen av coronaviruset, har den danske regjeringen i kveld hastebehandlet en ny lov i Folketinget.

Sent torsdag kveld ble loven enstemmig vedtatt. Det skriver BT.

- Jeg ble helt rørt da jeg så at hele Folketinget reiste seg og stemte for dette. Det er på tide å legge partipolitikk til side og være sammen om å gjøre det som skal til for å bringe Danmark sikkert gjennom denne situasjonen, sier helseminister Magnus Heunicke ifølge Danske Radio.

HELSEMINISTER: Magnus Heunicke under en pressekonferanse om coronaviruset 10. mars. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP
HELSEMINISTER: Magnus Heunicke under en pressekonferanse om coronaviruset 10. mars. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP Vis mer

I Danmark viste siste tall at 674 personer har fått konstatert viruset. Ingen har så langt omkommet.

Avstemmingen startet omkring 23.00 torsdag kveld, etter å ha vært utsatt flere ganger. For å unngå at representantene i Folketinget skulle sitte for tett under avstemmingen, ble representantene spredd, noe som skal ha forsinket prosessen.

Ifølge BT og danske TV 2 skal loven innebære følgende endringer:

- Mulighet til å tvinge folk i isolasjon og til behandling.

- Forby større arrangementer

- At politiet kan gå inn uten rettskjennelse

- Lukke offenlige institusjoner

- Lukke skoler og offentlige institusjoner

- Tilsidesette pasientrettigheter som behandlingsgaranti

- Begrense adgang til transport

- Forhindre besøkende på sykehus og sykehjem

Ifølge BT fikk regjeringen ikke gjennom forslaget som innebar å gi politiet tillatelse til å gå inn i folks private hjem uten en rettskjennelse.

Loven er bare gyldig i ett år, ifølge Danske Radio. Den vil dermed automatisk bli ugyldig i mars 2021, med mindre noe annet besluttes i mellomtiden.

DØD: Torsdag døde en pasient som følge av coronaviruset. Helsedirektøren sier at dette viser hvor farlig situasjonen kan være. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Folk vil miste jobben

Danmark besluttet i går kveld blant annet å stenge alle skoler i landet som et ledd i kampen mot coronaviruset. Det opplyste statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressekonferanse onsdag kveld.

- Folks atferd blir avgjørende for om spredningen ikke blir verre. Vi bør heller gjøre noe i dag enn i morgen, sa Frederiksen under pressekonferansen.

Torsdag gjorde Norge lignende tiltak. Dette er regjeringens tiltak for økonomi og arbeidsplasser så langt:

  • Nødvendige strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Dette vil komme allerede på fredag.
  • Ytterligere konkrete tiltak for bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet. I tillegg til flybransjen og reiselivsnæringen, er det bedrifter som opplever sviktende leveranser av innsatsvarer, eller at avsetningen stopper opp på grunn av situasjonen i verdensøkonomien.
  • Mer generelle og langsiktige tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien, om nødvendig.
Hele Norges coronakart