Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestilling

Historisk høvel-reklame viser kvinner med kroppshår

Høvel-merket «Billie» hylles verden rundt for videoen som viser fram kvinner med kroppshår.

HÅR ELLER HØVEL: Barberhøvel-merket «Billie» har sluppet sin kampanjefilm som viser et mangfold av kvinner med hår på kroppen, før de så barberer det bort. Videoen skal være den første reklamefilmen for kvinne-høvler på 100 år, som viser kvinner barbere bort det faktiske håret de har på kroppen. Video: Billie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kroppshår eksisterer - hos kvinner og hos menn. Men hos et av kjønnene, er det heller mindre akseptert at det naturlige skal få lov til å gro.

Flere kvinnelige skikkelser i sosiale medier har den siste tida forsøkt å ta tilbake hva som er naturlig, ved å legge ut bilder av seg selv med kroppshår.

Barberhøvel-merket «Billie» har nå sluppet sin kampanjefilm. Videoen viser et mangfold av kvinner, som faktisk har hår på kroppen, før det barberes bort.

Dette er den første reklamefilmen for kvinnelige barberhøvler som viser fram kroppshår på over 100 år, ifølge merket selv.

Tanken bak prosjektet er å få fram budskapet om at det er opp til hver og én å bestemme om de ønsker å barberere bort kroppshåret sitt eller ei.

- Det er ditt hår, tross alt

Slagordet til kampanjefilmen «Project Body Hair», som applauderes av kvinner verden rundt, er:

En hyllest til kvinnelig kroppshår, uansett hvor det måtte være eller ikke være.

«Reklamer viser kvinner som «barberer» perfekte, glatte, brunsprayede ben. Merkelig, eller hva? Hva du gjør med kroppshår et ditt er opp til deg - gro det, bli kvitt det, eller kanskje en kombinasjon? Det er ditt hår, tross alt.», skriver Billie.

Ordene ovenfor er ikke revolusjonerende, men i 2018, når «normale» reklamer for kvinnelige barberhøvler, viser glatte, spraybrune supermodeller, blir konseptet «Billie» nokså revolusjonerende, tross alt.

Videoen går nå viralt, og flere har kommentert sin begeistring for nærbildene av hårete bein, armhuler, monobryn og mager.

- Jeg elsker dette! Jeg trodde jeg var den eneste som barberer tærne mine!!! Jeg er ikke alene, skriver en Instagram-bruker.

- DETTE ER SÅ JÆVLA VAKKERT, skriver en annen.

KROPPSHÅR: Den amerikanske bloggeren Morgan Mikenas kastet barberhøvelen i begynnelsen av 2016. Nå viser hun fram resultatet, og forklarer hvorfor i en ny video. Video: Morgan Mikenas Vis mer Vis mer

I et intervju med Glamour Magazine, forteller Billie-gründer Georgina Gooley om konsekvensene av kroppsidealene som de eksisterende merkene presenterer.

- Når merker later som at alle kvinner har hårfrie kropper, blir det en form for «bodyshaming». De sier at du burde føle skam over å ha kroppshår, sier Gooley til magasinet.

- Det er ikke ok

Ifølge redaktør for motemagasinet Melk og Honning, Ida Elise Einarsdottir er det dessverre fortsatt en lang vei å gå før kvinner kan få gjøre det de vil med hårveksten sin.

- Stadig flere velger å la barberhøvelen ligge, og er ikke redde for å vise kroppshår på verken kroppen eller sosiale medier. Mange opplever å møtes med både hets, hån, sjikanering og trusler. Det er ikke ok, og vitner om en trangsynthet vi burde være foruten i 2018, sier Ida Elise Eide Einarsdottir til Dagbladet.

- Tenk at noe så naturlig skal være så betent, eller at andre skal legge seg i opp i hva noen ønsker å gjøre med egen kropp. Slik kan denne reklamefilmen, bidra til å normalisere det hele, uten at man må glemme den kommersielle hensikten, som her er å selge flere barberhøvler, fortsetter Einarsdottir.

En kommentator i magasinet Slate, Rachelle Hampton, er én av dem som ikke har latt seg begeistre av reklamen.

- Kampanjen har den samme effekten som andre reklamer for barbering. Alle de tynne attraktive modellene har så diskret kroppshår som en kvinne kan ha, skriver Hampton.

Kjendiser lar håret gro

Flere kjendiser har latt kroppshåret sitt vokse og gro for å demonstrere mot dagens kroppsidealer.

Under Øya-opptredenen sin i fjor, viste den norske artisten Aurora stolt fram armhulene sine til både publikum og fotografer, og fortalte så at hun hadde spart i to uker.

- Det er ikke mye å skryte av, men det er litt. Det er det jeg kan få til. Jeg synes det er fint, sa artisten i et intervju med 730.no.

REDDE FOR HÅR: Noen hårsåre nett-troll likte ikke at supermodellen Gigi Hadid valgte å vise fram litt hår under armhulene i Love Magazine sin adventskalender. Video: Love Magazine Vis mer

Også supermodellen Gigi Hadid lot håret gro i en adventsvideo for magasinet The Love Magazine i slutten av 2018.

I videoen viser 22-åringen fram ubarberte armhuler, og det tok ikke lang tid før nett-troll tok til sosiale medier for å ytre sine hatefulle kommentarer om hvor uhørt det er at supermodellen ikke barberte seg i anledning videoen.