Historisk inn­stramming i abortloven

De fire regjeringspartiene og nesten hele Senterpartiets gruppe sikret flertall for innstramming i abortloven etter maratondag på Stortinget.

NY ABORTLOV: Jonas Gahr Støre uttaler at han frykter ytterligere innstramninger og sammenligner med USA. Hans Fredrik Grøvan sier til Dagbladet at han overhodet ikke er enig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I timevis diskuterte Stortinget de første innstrammingene i abortloven på 40 år, før det like over midnatt ble vedtatt en historisk innstramming i abortloven.

105 stemte for vedtaket, mens 64 stemte mot. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for lovendringen, i tillegg til 17 av 19 representanter fra Senterpartiet.

Både partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad stemte på linje med regjeringen, mens Åslaug Sem-Jacobsen fra Telemark og Siv Mossleth fra Nordland stemte imot. Senterpartiets gruppe var fristilt i voteringen, fordi partiet betrakter saken som et samvittighetsspørsmål.

To uavhengige representanter som begge tidligere har vært med i Frp, Ulf Leirstein og Ingelinn Lossius-Skjeie, stemte for lovforslaget. Lossius-Skjeie møtte for øvrig som vara for Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen, som i vinter var tydelig på at endringer i abortloven var uaktuelt for partiet hennes å godta.

Samtlige av representantene til Ap, SV, Rødt og MDG stemte som varslet imot lovendringen, som KrF fikk gjennomslag for på Granavolden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer