NY ABORTLOV: Jonas Gahr Støre uttaler at han frykter ytterligere innstramninger og sammenligner med USA. Hans Fredrik Grøvan sier til Dagbladet at han overhodet ikke er enig. Vis mer

Historisk inn­stramming i abortloven

De fire regjeringspartiene og nesten hele Senterpartiets gruppe sikret flertall for innstramming i abortloven etter maratondag på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I timevis diskuterte Stortinget de første innstrammingene i abortloven på 40 år, før det like over midnatt ble vedtatt en historisk innstramming i abortloven.

105 stemte for vedtaket, mens 64 stemte mot. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for lovendringen, i tillegg til 17 av 19 representanter fra Senterpartiet.

Både partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad stemte på linje med regjeringen, mens Åslaug Sem-Jacobsen fra Telemark og Siv Mossleth fra Nordland stemte imot. Senterpartiets gruppe var fristilt i voteringen, fordi partiet betrakter saken som et samvittighetsspørsmål.

To uavhengige representanter som begge tidligere har vært med i Frp, Ulf Leirstein og Ingelinn Lossius-Skjeie, stemte for lovforslaget. Lossius-Skjeie møtte for øvrig som vara for Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen, som i vinter var tydelig på at endringer i abortloven var uaktuelt for partiet hennes å godta.

Samtlige av representantene til Ap, SV, Rødt og MDG stemte som varslet imot lovendringen, som KrF fikk gjennomslag for på Granavolden.

Full sal

Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

Det skjedde uvanlig nok for fullsatt stortingssal, ettersom Ap på forhånd varslet at partiet ville stille fulltallig gruppe.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok i sitt opplegg opp utviklingen i USA og sier til Dagbladet at han frykter at torsdagens innstramminger bare er et første steg på veien.

- Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sier Ap-lederen.

Kritisk Støre

Det var det ferske regjeringspartiet KrF som i regjeringsplattformen fikk gjennomslag for å stramme inn reglene for fosterreduksjon av friske flerlinger, på en måte som gjør at dette for framtida må avgjøres i nemnd.

Innstrammingene er de første siden loven om selvbestemt abort for 40 år siden. Men de behøver ikke å bli de siste, sier Støre.

- Ofte starter slike trender i USA. Der har flere delstater de siste månedene vedtatt totalforbud mot abort, selv ved voldtekt og incest. Det er et brudd på amerikansk lov, men meningen er å utfordre abortloven i høyesterett. Med Donald Trumps kandidater i flertall i høyesterett er det en reell mulighet for at den historiske amerikanske loven om selvbestemt abort kan bli utfordret.

- Men det er vel ingen partier som seriøst har tatt til orde for å forby abort ved voldtekt og incest i Norge?

- Nei, det er riktig. Og derfor avviser mange at USA er relevant. Men tendensen fra en ideologisk høyreside finner vi også igjen i norsk debatt.

Kamel-utspill

Da det hadde gått nærmere tre timer av debatten om de foreslåtte endringene i abortloven hadde bare én representant fra Venstre og ingen fra Fremskrittspartiet grepet ordet.

Det ble bemerket av Ap-nestleder Hadia Tajik:

- Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte hun.

Etter nærmere tre og en halv times debatt, brøt Frps stortingsgruppe tausheten. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen grep ordet og sa at det var med undring han hadde fulgt «deler av debatten».

- Det er ikke sånn at abortloven er satt i spill. De justeringene som gjøres, er for mange av oss i Frp helt naturlige og forsvarlige endringer som imøtekommer noen etiske problemstillinger som i høyeste grad er relevante, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer