Historisk iskryssing

Liv Arnesen og Ann Bancroft er de første kvinner i verden som har krysset fastlandet av Antarktis, men de to historiske polfarerne har bare 10 dager på å krysse 800 kilometer is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 11 år har Ann Bancroft planlagt skituren over Antarktis som gjør henne og Liv Arnesen historiske. Etter 90 dager og 2700 kilometers blodslit med for mye og for lite vind, sprengkulde og påskevær kom de i går ned fra Shackleton-breen og dermed kanten av det som er fastlandet av kontinentet. Nå gjenstår rundt 800 kilometer islagt hav fram til McMurdo-basen.

- Det var større enn å nå Sydpolen. Vi feiret begivenheten med et lite beger whisky hver, forteller Liv Arnesen på telefon fra Antarktis.

Med gårsdagens kontinent-kryssning er Liv Arnesen og Ann Bancroft de første to kvinnene som krysser Antarktis på ski. Jentedrømmen fra de var 12 år gamle er dermed realisert.

Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene.

- Det er rundt 800 kilometer igjen og bare 10 dager å gå på. Dette er kjempespennende og mer nervepirrende enn vi hadde tenkt i utgangspunktet. Det er litt lite vind, og 15 centimeter snø.

De er helt avhengige av god vind for å rekke tidsfristen på 21. februar, og damene kjører alt utstyret tåler.

- Det er veldig vanskelige forhold. Vi har slitt mye, og min pulk har nesten gått i oppløsning. Men det ser ut til at den vil holde helt fram til McMurdo, sier Liv.

21. februar er siste frist for Ann og Liv å komme fram til den amerikanske McMurdo-basen. Da drar nemlig båten som skal ta de to polfarerne hjem før vinteren setter inn. Etter den dagen fryser det til og ingen båt kan komme fram til basen.

FEIRET: Liv Arnesen er den første kvinnen som har krysset Antarktis.