<strong>FORHANDLINGER:</strong> Onsdag delte Kim Jong-un og Donald Trump middag. Natt til torsdag startet forhandlingene. Foto: NTB Scanpix
FORHANDLINGER: Onsdag delte Kim Jong-un og Donald Trump middag. Natt til torsdag startet forhandlingene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Toppmøtet i Vietnam:

Historisk: Kim svarer på spørsmål fra internasjonal presse

Natt til torsdag startet forhandlingene mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Hanoi i Vietnam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag møttes Donald Trump og Kim Jong-un for andre gang. Ifølge statlige nordkoreanske medier hadde de «en inderlig og dyp meningsutveksling» før de delte en middag i selskap med rådgivere og tolker.

Klokka 03.00 natt til torsdag startet imidlertid de harde forhandlingene på luksushotellet Sofitel Legend Metropole i Hanoi i Vietnam.

Svarte på spørsmål fra internasjonal presse

Den nord-koreanske lederen svarte for det som kan være den første gangen i historien på spørsmål fra internasjonal presse.

Spørsmålet kom fra Washington Post's David Nakamura og var i forbindelse med hvor vidt Kim Jong-un tror det kommer til å bli en avtale med Trump angående nedrustningen av atomkraftvåpen.

- Det er for tidlig å si om vi kommer til en avtale, men jeg vil ikke si at jeg er pessimistisk, svarte Kim Jong-Un.

- Som en fantasy-film

Det var en optimistisk Donald Trump som møtte pressen på vei inn til møtet: Han forteller at han ikke har hatverk med å komme fram til en atomavtale, og vektlegger det gode forholdet til Kim.

- Jeg mener det er viktig at det er et sterkt forhold. Når du har et godt forhold, kan det skje mye bra, sier han.

Kim innrømmer på sin side at mange har vært skeptisk til møtet mellom ham og Trump.

- Jeg er sikker på at alle som ser på, vil se på øyeblikket når vi sitter sammen - side om side - som om de ser på en fantasy-film, sier han.

Etter at statslederne var ferdige med å prate med pressen, forflyttet de seg innendørs på grunn av høy temperatur, ifølge CNN.

«Bare en av mange farer ved å holde et internasjonalt toppmøte i tropiske strøk», bemerker tv-kanalen.

STOR OPPMERKSOMHET: Kim Jong-uns tolv, joggende livvakter har igjen fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Klipp: Madeleine Liereng. Video: AP Vis mer

Det er ventet at Trump vil ta opp atomnedrustning, Kim vil ta opp USAs sanksjoner mot Nord-Korea, mens Sør-Koreas president Moon Jae-in håper at toppmøtet vil føre til en formell fredsslutning for Koreakrigen.

I 1953 ble det erklært våpenhvile i Koreakrigen, men en formell fredsavtale har aldri blitt forhandlet fram tidligere. Dersom det går som Moon håper, vil toppmøtet gå inn i historiebøkene.

- Det er ingen måte å vite hva en slutterklæring etter møtet vil inneholde, men jeg tror USA og Nord-Korea kan komme til en enighet. Jeg tror muligheten er til stede, sier talsperson Kim Eui-kyeom ved det sørkoreanske presidentembetet.

Dagbladet oppdaterer saken!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer