<strong> MØTTE HVERANDRE:</strong>  Pave Frans og patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke omfavnet og kysset hverandre og tok til orde for økt kristent fellesskap da de to kirkelederne møttes på Cuba. Foto: AFP PHOTO / POOL - Gregorio Borgia
MØTTE HVERANDRE: Pave Frans og patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke omfavnet og kysset hverandre og tok til orde for økt kristent fellesskap da de to kirkelederne møttes på Cuba. Foto: AFP PHOTO / POOL - Gregorio Borgia Vis mer

Historisk kirkemøte på Cuba

Religiøse overhoder møtte hverandre for første gang på over 1000 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pave Frans og patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke omfavnet og kysset hverandre og tok til orde for økt kristent fellesskap da de to kirkelederne møttes på Cuba.

Møtet er et historisk gjennombrudd i forholdet mellom de to kirkene. Aldri tidligere har overhodene møtt hverandre, og den kristne konflikten har vart i nesten 1.000 år.

Kardinal Koch og metropolitten Hilarion var også med under samtalen. Temaet var forfølgelsen av de kristne i Midtøsten og andre steder i verden. Møtet på Cuba varte i omtrent to timer og munnet ut i en felles erklæring fra paven og patriarken.

- Samtidig som vi er bevisst hindringene som fortsatt må overkommes, håper vi at vårt møte kan bidra til en gjenopprettelse av denne (kristne) enheten som Gud har ønsket, het det i uttalelsen.

- Min bror Jeg ønsket å omfavne min ortodokse bror, sa pave Frans i forkant av møtet samtidig som han oppfordret Russland til å engasjere seg som en viktig partner for fred i verden.

De to kirkelederne kom også med en felles oppfordring om rask handling for å hjelpe kristne som trues av vold og krig i Midtøsten.

- Vi ber det internasjonale samfunnet om å handle raskt for å forhindre at kristne fortsetter å bli drevet bort fra Midtøsten. I Syria og Irak har volden allerede kostet tusenvis av liv, og millioner er blitt hjemløse og mangler ressurser, heter det i erklæringen.

Langvarig splittelse Forholdet mellom østkirken og vestkirken var iskaldt i flere århundrer, preget av gjensidige beskyldninger og bannlysninger i kjølvannet av splittelsen i 1054.

Den siste tiden har forholdet på ny vært anstrengt som følge av utfallet av konflikten i Ukraina. Den Moskva-baserte ortodokse kirken har anklaget katolikker i Ukraina som praktiserer østlige andaktsformer, for både misjonering og oppmuntring til ukrainsk nasjonalisme.

Den store skisma splittet den kristne kirke i 1054, ved at paven i Roma og patriarken i Konstantinopel skilte lag og den greske og den latinske kirke oppsto som to forskjellige enheter.

- Be for møtet - Dette møtet mellom overhodene for den katolske kirke og den russisk-ortodokse kirke som er kommet i stand etter langvarige forberedelser, er det første i historien og vil markere en viktig etappe i forholdet mellom de to kirkene. Det hellige stol og Moskvapatriarkatet håper også at det vil være et tegn på håp for alle mennesker av god vilje. De oppfordrer alle kristne til å be inderlig om at Gud må velsigne dette møtet, slik at det kan bære gode frukter, sa de to kirkene i en felles pressemelding da møtet ble kjent.

Begge de to kirkelederne, den 79 år gamle paven og den 69 år gamle patriarken, ble varmt mottatt av på Cubas president Raul Castro.

Etter møtet på Cuba reiser paven videre til et fem dager langt besøk i Mexico.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer