Historisk klimauke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I uka som gikk økte regjeringen bevilgningene til fornybar energi med 1,2 milliarder kroner. Fredag la den fram planer om investeringer på over fem milliarder kroner til et teknologisenter for fangst av CO2 på Mongstad. Teknologisenteret er et framtidsrettet prosjekt som også vil kunne gi grunnlag for forskningsoppgaver til universiteter andre forskningsmiljøer. Senteret vil kunne spille en viktig rolle for et bredt spekter av problemstillinger innenfor utvikling av teknologien som trengs, og kan gjøre Norge til et foregangsland for utvikling av CO2-håndtering. Planene er lagt fram som stortingsproposisjon.

I tillegg har EFTAs overvåkingsorgan ESA bestemt at statsstøtte til CO2-rensing på Kårstø-kraftverket ikke er i strid med EUs konkurranseregler. Den norske staten kan bruke så mange penger den vil på Kårstø de neste ti åra, og miljøvernminister Erik Solheim vil rense både gasskraftverket på Kårstø og Norges nest største punktutslipp, gassterminalen som ligger på nabotomta til gasskraftverket. Og jubeluka startet med at Europakommisjonen foreslo å bruke mer enn ti milliarder kroner av EUs krisepakke på prosjekter for CO2-håndtering. Et sterkt signal som vil kunne gi ringvirkninger.

Den historiske klimauka ble avsluttet med meldinga fra fiskeriminister Helga Pedersen om at den tyske ubåten U-864, som har ligger på 150 meters dyp utenfor Fedje i Hordaland siden 1945, skal heves. Den er blitt sett på som en miljøfare for hele Nordsjøen med sin kvikksølvlast. Miljøstiftelsen Bellona har all grunn til å juble for gjennomslaget for saker de har kjempet for i flere år. At bekymringen til lokalbefolkningen i Fedje blir tatt på alvor er en god og framtidsrettet avgjørelse. Det samme er Norges ja til å følge EUs fornybardirektiv. Fortsetter året på denne måten blir det mye sjampanje i miljøorganisasjonene.