Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk landing for ubemannet rakett

Tesla-grunderen lyktes på femte forsøk.

LANDET TRYGT: Bildet viser øyeblikket der Falcon 9-raketten skytes opp fra Cape Canaveral i Florida. Etter fire mislykkede forsøk, stemte endelig alt for SpaceX. Foto: Reuters / NTB scanpix
LANDET TRYGT: Bildet viser øyeblikket der Falcon 9-raketten skytes opp fra Cape Canaveral i Florida. Etter fire mislykkede forsøk, stemte endelig alt for SpaceX. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det femte forsøket lyktes gründermilliardæren Elon Musk og SpaceX i å lande sin Falcon 9-rakett på en ubemannet plattform i Atlanterhavet.

Tidligere forsøk på å lande den ubemannede raketten på et ubemannet droneskip har endt i krasjlanding eller andre uhell. Natt til lørdag norsk tid klarte hovedtrinnet av raketten endelig å bremse kontrollert og lande presist i stående posisjon på plattformen.

- Raketten landet i stedet for å lage hull i skipet eller falle over ende. Dette var virkelig oppmuntrende, sa Musk til de frammøtte reporterne på Kennedy Space Center i Florida.

Raketten SpaceX sendte opp var lastet med forsyninger til Den internasjonale romfartsstasjonen ISS. Målet med testingen er gjenbruk og resirkulering av raketter. Med dagens teknologi må rester av brukte raketter kasseres, og det fører hvert år til tap av millioner av dollar for rakettindustrien.

I desember klarte Musks selskap for første gang å lande den ubemannede raketten sin stående på fast grunn, men først fredag klarte de å lande til havs.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart