Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk lav Høyre-oppslutning

Velgerne gir Jan Petersen og Høyre en ny omgang juling: 11,1 prosent på MMI/Dagbladets galluptall i dag er den laveste oppslutningen partiet noensinne har hatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katastrofetallene kommer dagen etter at Inge Lønning blåste nytt liv i «opprøret» som Petersen ville avblåse.

- Det falt meg ikke inn at Jan Petersen ikke vurderte sin stilling. Slik forklarer «opprørsgeneral» Bjørn Hernæs overfor Dagbladet bakgrunnen for utspillet mot partilederen tidligere i uka.

Jan Petersen kvalte tilsynelatende effektivt «opprøret» som støttet delt lederskap i Høyre og Per Kristian Foss som ny parlamentarisk leder. Men i går blusset brannen opp igjen, da Inge Lønning i Dagbladet fastslo at Høyre «i prinsippet» bør ha delt ledelse.

- Jeg tolker Lønnings utspill som en prinsipiell støtte til det som var mitt pragmatiske hovedpoeng: Delt lederskap, sier Hernæs. Han går ut fra at Lønning ikke ville sagt noe om lederkabalen i Høyre dersom han ikke mente det fortsatt var et aktuelt tema - selv om Jan Petersen på onsdag slo fast at det var en uaktuell problemstilling.

Hernæs sier debatten om delt lederskap ikke er noe «opprør», men et uttrykk for vilje til åpent å gi uttrykk for det mange høyrefolk tenker.

- Utspillet må også ses som en klar tillitserklæring til parlamentarisk nestleder Per-Kristian Foss, sier Hernæs.

Er Foss et alternativ?

- Mitt utspill har virket avklarende, fordi Jan Petersen har fastslått hva alle høyrefolk nå skal og vil forholde seg til: Nemlig at han fortsetter, både som partileder og parlamentarisk leder, sier Hernæs.

Han understreker at Petersen motvillig ble valgt som leder, og at han har et absolutt krav på respekt for viljen til å stå løpet ut.

Men ulmebrannen i Høyre setter også nytt fokus på Per-Kristian Foss, som selv betrakter seg som en mulig framtidig leder i Høyre.

Flere sentrale høyrekilder sier til Dagbladet at en fornyelse av Høyre ikke blir troverdig med Foss, som har tilhørt Høyres lederskap atskillig lenger enn Petersen - uten å gi uttrykk for avvikende politiske standpunkter.

Et nytt Venstre?

I morgen møtes partiets sentralstyre og stortingsgruppe på Leangkollen i Asker utenfor Oslo. Der kan hva som helst skje:

I takt med sprikende utsagn og forvirrende utfall fra diverse partitopper, danner katastrofetallene et nattsvart bakteppe for Høyres fremste menn og kvinner.

Jan Petersen gjorde seg i går utilgjengelig og ville ikke overfor Dagbladet kommentere verken Lønnings utspill eller Høyres historiske lavmål på 11,1 prosent - et fall som begynner å minne om Venstres i 1970-åra.

Petersen brukte tida til å forberede sin tale på Leangkollen. Talen kan bli avgjørende for både Høyres og Petersens framtid.

«Må snu alle steiner...»

Og midt i krisen fortsetter framstående høyrefolk direkte og indirekte å helle bensin på bålet.

- Inge Lønning roter til partiets strategidebatt med sitt utspill, mener for eksempel Lønnings stortingskollega Siri Frost Sterri.

Lønning selv kommenterer MMI-tallene slik:

- Dette bekrefter at den siste tids målinger ikke er noen tilfeldighet, sier han. I de siste dagers debatt om hvordan partiet skal komme opp av dumpa, har Lønning tatt til orde for både deling av ledervervet og at Høyre må med i Bondevik-regjeringen.

- Vi må snu alle steiner og vurdere alle situasjoner og spørre hva man sitter med av muligheter, sier Lønning.

Partiets generalsekretær Eirik Moen peker på at målingen er tatt opp i en uke hvor det har vært mye turbulens, frustrasjon og kritisk søkelys på Høyre, samtidig som Bondevik fortsatt nyter gode hvetebrødsdager.

- Vi registrerer en betydelig utålmodighet blant våre velgere. Det er et signal vi tar. Jobben nå er å få mer fokus på politikken og vise mer offensive takter framover, sier Moen.

Jan Petersen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!