Historisk lav rente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da hovedstyret i Norges Bank i går innfridde forventningene om et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, er styringsrenta på et historisk lavt nivå. Hovedårsaken er dårlige tider og at enda verre tider trolig er i vente. Til tross for at aksjekursene stiger og enkelte ser såkalte grønne skudd i økonomien, er det få som venter at oppgangen i realøkonomien kommer før langt ut i 2010. Anslagene fra ulike prognosemiljøer på forventet arbeidsledighet her hjemme er høyere nå enn de var i begynnelsen av året. Virkningen av tiltakene i regjeringens ulike pakker lar vente på seg. Og selv om mange mener at for lave renter i for lang tid har vært en viktig del av årsaken til krisa vi nå opplever, følger Norges Bank nå i andre sentralbankers spor.

Rentekuttet er mest myntet på næringslivet. Et for høyt rentenivå i Norge i forhold til viktige handelspartnere ville styrket krona og dermed svekket eksportindustrien som hadde fått enda større problemer med å selge sine varer. Faren er at et så lavt rentenivå lokker for mange husholdninger til å ta boliglån de ikke vil mestre i lengden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer