Historisk lav valgdeltakelse

Dagens valg i Israel er et av de viktigste i landets historie. Men rekordfå israelere stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det israelske folkets stemmer ved valget i dag kommer til å forandre Israels politiske kart, skriver BBC. Likefullt ser det ut til at et rekordlavt antall israelere vil stemme i dag, melder den israelske avisa Haaretz. Klokka ti i dag hadde bare 9,9 prosent av landets stemmeberettigede gitt sin stemme, og trenden forsetter: klokka 12 hadde bare 21,7 prosent av befolkningen stemt. Dette er det laveste stemmetallet i Israels historie, melder Haaretz.

- Gå og stemNå fryktes det at bare to tredjedeler av Israels befolkning går til stemmeurnene.

- Gå og stem... Det er den viktiste tingen. Hele Israels befolkning. Gå og stem, sa fungerende statsminister Ehud Olmert like etter at han ga sin stemme i Jerusalem i morges.

Meningsmålinger viser at Olmerts parti Kadima, etablert av Ariel Sharon før han gikk inn i koma, vil få flest stemmer. Partiet har lovet at de vil sørge for at Israels grenser er endelige innen 2010.

ReferendumDagens valg blir beskrevet som et referendum over Vestbreddens framtid. Likefullt forventes rekordlav valgdeltakelse.

- Jeg skal i hvert fall ikke stemme i dag. Det finnes ikke en eneste troverdig person i israelsk politikk. Alle er korrupte. Alle lyver og tar pengene i egen lomme, sier en sikkerhetsvakt ved Tel Aviv-universitetet til Dagbladet.no i formiddag.

Men ikke alle israelere har gitt opp håpet om at deres stemme har noe å si. 76-årige Mordechai Aviv gikk målrettet til valglokalene i formiddag.

- Dette er kanskje det viktiste valget i hele Israels liv. Vi skal etablere et skille mellom oss og araberne. Det er veldig viktig for oss å fortsette og ha en jødisk stat, sier Aviv til nyhetsbyrået Ap.

 PÅ STRANDEN I STEDET: En akrobat opptrer på en strand i israel i dag. Få velger å gå til valgurnene. Foto: AP
PÅ STRANDEN I STEDET: En akrobat opptrer på en strand i israel i dag. Få velger å gå til valgurnene. Foto: AP Vis mer

I forhold til tidligere valg, er ikke israelerne opptatt av en mulig fred med israelerne. Det handler i stedet om hvordan de kan skille seg fra sine naboer. I den trendye Sheinkin-gata i Tel Aviv, er en far og datter på plass for å stemme. De to diskuterer om hva de skal stemme: om det er bedre å stemme for Kadima, fordi de vil trekke seg ut av deler av Vestbredden. Eller om venstrepartiet Meretz, som ønsker fredsforhandlinger med palestinere er å foretrekke.

- De investerer milliarder i bosettinger, men de har ikke penger til utdanning, sier Iris Meisel (35).

Hun er Meretz-tilhenger.

- Å stemme er det absolutte minimum for enhver innbygger. De må ut av hjemmene sine og stemme for det de tror på, sier hun.

Hennes far, Oded Horesh, sier han vil stemme på Kadima, grunnlagt av Ariel Sharon i november i fjor.

- Jeg ønsker å fortsette på Sharons vei, sier Horesh, ifølge Ap.

Dagbladet.no vil følge kveldens valg utover kvelden.

STEMMER: Lederen for Israels Labor Party, Amir Peretz ved valgurnen.