TREFFER LAND: Orkanen «Sally» er ventet å treffe kysten av USA tirsdag 15. september. Foto: NOAA Vis mer

Historisk mange sykloner

Natt til tirsdag var det fem sykloner i Atlanterhavet. Det har bare skjedd én gang før.

Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag var det fem ulike sykloner i Atlanterhavet. Det er andre gang i verdenshistorien at så mange sykloner er aktive i Atlanterhavet samtidig, skriver The Guardian.

Blant dem er den tropiske stormen «Vicky», orkanen «Paulette», orkanen «Sally» og den tropiske stormen «Teddy». Den tropiske stormen «Rene» har i morgentimene tirsdag sluttet å være en tropisk storm, og er nå bare en storm. I Stillehavet nærmer den tropiske stormen «Karina» seg USA.

<strong>I GANG:</strong> Allerede mandag hadde biler blitt fanget i sand og flom i Alabama. Foto: Jeff Collier / AP / NTB scanpix
I GANG: Allerede mandag hadde biler blitt fanget i sand og flom i Alabama. Foto: Jeff Collier / AP / NTB scanpix Vis mer

«Sally» er ventet å treffe USA i løpet av dagen. Innbyggere i Louisiana og Mississippi har fått beskjed om å evakuere, skriver USAs nasjonale orkansenter.

Advarer mot regn

I en video advarer lederen for USAs orkansenter om at det er vann som dreper flest i slike orkaner. Han ber derfor folk om å være oppmerksomme på store regnmengder og stormflo.

Ifølge Washington Post er det ventet at det kan komme opp mot 60 cm regn som følge av «Sally».

Talsperson Cecilia Dobbs Walton i havnebyen Biloxi, Mississippi har en klar advarsel til innbyggerne i byen.

- Hør på advarslene. Forbered dere. Dere har vært gjennom dette før. Dere har vært gjennom verre. Ikke senk guarden deres, sier hun, ifølge Washington Post.

«Paulette» herjet

«Paulette» passerte øystaten Bermuda mandag. Ifølge nyhetsbyrået AP tilhører også dette sjeldenhetene.

Siden USAs orkansenter begynte å telle på 1850-tallet, har under ti orkaner truffet det velstående, britiske territoriet.

Skadeomfanget er fortsatt uklart, ettersom det fremdeles er mørkt og dårlig vær i området, men trær og strømlinjer har falt over hele øya.

- Vi har kommet oss gjennom en veldig alvorlig orkan, sier den nasjonale sikkerhetsministeren Renee Ming, ifølge AP.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Snart tom for navn

Stormer gis navn i alfabetisk rekkefølge, og nå er det bare ett navn igjen på lista over årets stormer i Atlanterhavet.

Når neste storm oppstår, vil den få navnet «Wilfred». Stormene etter det, kommer til å få navn etter de greske bokstavene. Altså vil stormen etter Wilfred hete noe så kjedelig som «Alfa».

Ifølge BBC har de greske bokstavene bare blitt benyttet i en orkansesong tidligere, i rekordåret 2005. Da endte man med stormen «Zeta» i desember.

2005 var også året kategori 5-orkanen «Katrina» gjorde enorm skade i deler av USA.

- BLIR KALDERE: Etter å ha vært stille om skogbrannene som har herjet California, møtte Trump opp i delstaten mandag 14. september. Der forsikret han om at «det vil bli kaldere». Det skaper reaksjoner. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer