Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk maratonspel

Et unikt historisk skuespill er under oppseiling på Vestlandet. Paul-Ottar Haga og Agnete Haaland spiller i august hovedrollene i en fire helger lang(!) oppsetning om kong Håkon den godes liv. 500 mennesker og 17 kommuner er involvert i gigantprosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kreves mye plass og folk når historien om Håkon den gode (920-960) skal fortelles. «Håkonarspela» består av fire selvstendige spel, men som samlet beskriver kongens livsløp. Det starter i Fitjar 9. og 10 august med «Kongen med gullhjelmen». Videre går det til Seim og stykket «Håkonsvarde» 16. og 17. august, Eivindvik 23. og 24. august med «Håkon Adalsteinfostre i Gula» og til slutt ender historien opp på Håkonshella med stykket «Håkon Adalsteinfostre» . Alle forestillingene er på rundt en og en halv time og spilles utendørs.

Mor og sønn

Paul-Ottar Haga og Agnete Haaland gleder seg stort til en dramatisk august på Vestlandet.

- Dette er jo utrolig svært da! Et slikt prosjekt gir voldsom kick. Her er det bare å kaste seg utpå, sier Haga.

- Jeg kommer faktisk fra gården Haaland, som er bare 20 minutter unna Seim, der Håkon den gode er gravlagt. Så jeg har hørt om ham hele mitt liv, sier Agnete Haaland. Hun spiller rollen som frilla Tora Mosterstang. Det var hun som fikk sønnen Håkon med Harald Hårfagre.

- Hun var nok bitter fordi Harald ikke ville ekte henne til dronning. Men fikk ta igjen da hun ble kongemor.

- Entusiasme

Manuset til «Håkonarspelet» er skrevet av forfatteren Johannes Heggland. Regissør Anne Gullestad og medinstruktør Ragnhild Randal får en heftig jobb med å holde styr på 500 aktører. Musikken er også nyskrevet, ved Knut Hvoslef, Jostein Stalheim og Knut Vaage.

- Det er morsomt å jobbe med et dette prosjektet. Først og fremst fordi vi merker en voldsom entusiasme. Arbeidet med «Håkonarspelet» minner oss på hvorfor vi engang begynte med skuespillerkunsten, sier Agnete Haaland.

Full kok

Det blir full kok også andre steder på Vestlandet utenom spel-stedene. Håkon den Godes livsløp i «Håkonarspelet» inngår som en del av vel måned lange «Kystsogevekene». De skal markere utviklingen langs kysten fra Håkons tid og fram til i dag. I 17 kystkommuner inviteres det til sang, musikk, leik, spel, dikt, god mat, ekte gjestfrihet og alt det andre Vestlandet har å by på. Med andre ord; ta med paraply.

SPILLER SAMMEN: Agnete Haaland og Paul-Ottar Haga spiller mor og sønn i tidenes største sagaspill her til lands. «Håkonarspela» går over fire helger på Vestlandet i august. Foto: ROBERT S. EIK.