Historisk Nato-«ja»: - Fornøyd

Det var en spent stemning i landsmøtesalen, men lørdag forlot SV sin historiske linje. Nå vil de bli værende i Nato.

FORNØYD: Avtroppende SV-leder Audun Lysbakken var fornøyd med det historiske SV-vedtaket på sin siste dag som partileder. Foto: Alf Simensen / NTB
FORNØYD: Avtroppende SV-leder Audun Lysbakken var fornøyd med det historiske SV-vedtaket på sin siste dag som partileder. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): SVs landsmøte har i dag gjort en historisk snuoperasjon. De har vedtatt å ikke lenger jobbe for at Norge skal melde seg ut av Nato.

Partiet er tuftet på Nato-motstand, og SVs holding til Nato har vært den samme helt fram til i dag.

Siden Russlands invasjon av Ukraina og Sverige og Finlands søknad om medlemskap i forsvarsalliansen, har avtroppende SV-leder Audun Lysbakken jobbet for at partiet skal snu i Nato-spørsmålet.

På sin siste dag som SV-leder fikk han altså gjennom dette.

Fornøyd Lysbakken

- Jeg er fornøyd, det ble en bred støtte, sier Lysbakken til pressen når det er avgjort.

Han håper flere nå vil mene at SV er et parti for dem etter vedtaket, men sier samtidig at han har stor respekt for dem som har et annet syn i SV og som nå er skuffet.

- Sverige og Finland har går inn Nato, og en utmelding ville da betydd at Norge ville stått alene. Av og til er ikke verden som man ønsker, men man må forholde seg til virkeligheten, sier Lysbakken.

Den sikkerhetspolitiske uttalelsen som fikk flertall lørdag, går inn for å styrke det nordiske forsvarssamarbeidet innenfor Nato.

En lang rekke endringsforslag er stemt over, men SVs nye sikkerhetspolitiske uttalelse ble vedtatt med et stort flertall. 122 delegater gikk inn for formuleringen som innebærer at partiet ikke lenger jobber for en utmelding, mens 90 stemte imot.

Partiet holder likevel fast på en del av Nato-kritikken, og uttalelsen som ble vedtatt er fortsatt skarp i kritikken mot USA, stormaktspolitikk og atomvåpen.

- Et godt vedtak

Ingrid Fiskaa, SVs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson, skapte overskrifter da hun advarte Sverige mot konsekvensene av å søke Nato-medlemskap.

FORNØYD: Ingrid Fiskaa på SVs landsmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORNØYD: Ingrid Fiskaa på SVs landsmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Likevel er hun nå fornøyd med vedtaket om at SV ikke lenger Norge ut av Nato.

- Jeg syns det gikk fint. Vi har gjort et godt vedtak, sier Fiskaa til Dagbladet.

Hun mener uttalelsen fortsatt får fram en tydelig kritikk av Nato.

- Hva er ditt realstandpunkt til Nato-medlemskap?

- Standpunktet er at jeg er veldig kritisk til Nato. Men skal vi oppnå sikkerhetsordninger og få på plass allianser som virkelig trygger Norge, så er ikke utmelding veien å gå. Det er å jobbe langsiktig for å skape gode ordninger, sier Fiskaa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer