RISIKABEL OPERASJON: Håpet er at denne 12 meter høye boksen av stål og betong skal samle opp store deler av den ukontrollerte oljelekkasjen i Mexicogolfen. Planen er at den skal samle opp oljen og lede den til en tanker på overflata. Foto: AFP PHOTO/US Coast Guard/Petty Officer 3rd Class Patrick Kelley/SCANPIX
RISIKABEL OPERASJON: Håpet er at denne 12 meter høye boksen av stål og betong skal samle opp store deler av den ukontrollerte oljelekkasjen i Mexicogolfen. Planen er at den skal samle opp oljen og lede den til en tanker på overflata. Foto: AFP PHOTO/US Coast Guard/Petty Officer 3rd Class Patrick Kelley/SCANPIXVis mer

Historisk oljeaksjon pågår akkurat nå

Senker gigantboks til havbunnen for stanse lekkasje i Golfen. - Vi kan ikke garantere noe, sier BP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En historisk bergingsaksjon er akkurat nå i gang i Mexicogolfen. Selskapet BP, ansvarlig for det enorme og pågående oljeutslippet, forsøker å kapsle inn en av lekkasjene med en enorm boks.

Håpet er at den enorme stål- og betongkonstruksjonen på 100 tonn kan samle opp 85 prosent av oljen og lede sølet til en tanker på overflaten.

Operasjonen er imidlertid risikabel, usikker og aldri før forsøkt på denne typen dyp, rundt 1500 meter, hvor trykket er knusende.

- Vi har aldri gjort dette før. Det er veldig komplisert, og vi kan ikke garantere noe, sier BPs talsmann David Nicholas til nyhetsbyrået AP.

HÅPET: Den enorme boksen veier 100 tonn. En kran senker den 1500 meter ned til havbunnen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX
HÅPET: Den enorme boksen veier 100 tonn. En kran senker den 1500 meter ned til havbunnen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer

Fryktet eksplosjonerPå grunn av lite vind ble aksjonen ble utsatt i flere timer. Frykten er at gnister kan sette fyr på damp fra oljesølet i vannet, sier kaptein Demi Shaffer til AP.

Bølger, strømmer, isdannelser i rørene og vrakdeler fra den havarerte boreriggen «Deepwater Horizon», som eksploderte 20. april, kan videre vanskeliggjøre forsøket.

- Jeg er, som du kan se for deg, bekymret for alle deler, sier visepresident David Clarkson i BPs avdeling for ingeniørprosjekter.

BORER: BP holder på å bore en avlastningsbrønn for å stanse lekkasjen permanent. Den gule pilen viser status per starten av mai. Det tar trolig 90 dager før de er ferdige. Foto: REUTERS/BP/Handout/SCANPIX
BORER: BP holder på å bore en avlastningsbrønn for å stanse lekkasjen permanent. Den gule pilen viser status per starten av mai. Det tar trolig 90 dager før de er ferdige. Foto: REUTERS/BP/Handout/SCANPIX Vis mer

Fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) brukes nå til å plassere bøyer rundt hovedlekkasjen, slik at den tolv meter høye kuppelen kan plasseres presist med en kran, sier styrmann Douglas Peke til AP.

Kan forverre problemetOm den ikke står helt nøyaktig, risikerer BP at den tunge strukturen skader oljeledningen ytterligere og forverrer problemet. ROV-er har fjernet vrakrester i nærheten av stedet den skal plasseres.

Fartøyene skal deretter sikre den fast til havbunnen i en krevende operasjon som kan ta flere timer. Om alt går etter planen kan utstyret være operativt på søndag, opplyser BP.

MYE GJENSTÅR: Om alt går etter planen vil konstruksjonen være operativ på søndag. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX
MYE GJENSTÅR: Om alt går etter planen vil konstruksjonen være operativ på søndag. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer

Om forsøket blir vellykket har BP planer om å bygge ytterligere en kuppel for bruk over en mindre lekkasje.

I et forsøk på å stanse problemet permanent har oljeselskapet påbegynt boring av en avlastningsbrønn. Den er imidlertid ikke ferdig før om minst 90 dager. Om alt går galt kan utslippet i verste fall tolvdobles, sier BP.

«Top kill»En annen løsning som vurderes er å stanse lekkasjen ovenfra, gjennom en teknikk kalt «top kill», sier BPs Bill Salvin til AFP. Det innebærer å lasse leire og betong direkte inn i utblåsningssikringen. Prosessen tar to til tre uker.

BRES UT: Oljespredningsprognose for perioden 7. til 10. mai. Rødt er olje som trolig har truffet land. Hvitt innenfor den svarte streken er usikre områder. Grafikk: NOAA
BRES UT: Oljespredningsprognose for perioden 7. til 10. mai. Rødt er olje som trolig har truffet land. Hvitt innenfor den svarte streken er usikre områder. Grafikk: NOAA Vis mer

BP meldte tidligere denne uka at de har stanset den minste av de tre lekkasjene i Golfen, uten at det nevneverdig vil minke mengdene - nesten 800 000 liter per døgn - som strømmer ut.

President Barack Obama har gjort det krystallklart at BP kommer til å få sluttregninga for katastrofen, som trolig er den største oljelekkasjen Exxon Valdez-ulykken utenfor Alaska 24. mars 1989.

Selv om mesteparten av oljen foreløpig holder seg ute til sjøs, har dyrelivet allerede fått smake konsekvensene. En rekke tilgrisede fugler er blant annet funnet.

OLJEMALERISK: Store mengder olje strømmer ukontrollert ut fra lekkasjen i Golfen. Den rustrøde fargen skyldes kjemikalier brukt for å begrense spredning. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP/SCANPIX
OLJEMALERISK: Store mengder olje strømmer ukontrollert ut fra lekkasjen i Golfen. Den rustrøde fargen skyldes kjemikalier brukt for å begrense spredning. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

- Kommer til å drepe ossStore deler av kysten utenfor kysten av Louisiana er nå stengt for all fangst. Fiskere sammenlikner situasjonen med de knusende effektene av orkanen Katrina i 2005, og sier de frykter for levebrødet i langt tid framover.

Enkelte sier de heller risikerer fengsel enn å overholde fiskenekten, som er innført for å hindre potensielt helseskadelig fisk på sjømatmarkedet.

Også turismen til området kan rammes hardt.

- Det kommer til å drepe oss. Det kommer til å knuse oss, sier motelleier Dodie Vegas til AP.

11 mennesker mistet livet da Deepwater Horizon eksploderte og brant. Ulykkesårsaken er ennå ikke kjent.