Historisk opprulling for gresk politi

Etter å ha satt grå hår i hodet på greske drapsetterforskere i 27 år, har politiet på under én uke oppklart flere politiske drap utført av organisasjonen 17. November.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skulle være nok et grusomt angrep av den militante organisasjonen ble i stedet sprekken som fikk fundamentet til å sprekke. En bombe som skulle plantes i kontorlokalene til et rederi gikk av ved et uhell. Attentatmannen overlevde, og ble pågrepet.

På bakgrunn av pågripelsen kunne politiet spore opp flere av organisasjonens møtesteder. To anonyme leiligheter ble gjennomsøkt denne uka. Der fant etterforskerne flere våpen, ammunisjon og raketter. Et håndvåpen som ble funnet er identisk med det som ble brukt til å drepe en britisk diplomat for to år siden og en gresk parlamentariker noen år tidligere. Våpenet knyttes også til fem andre politiske drap politiet lenge har mistenkt vært utført av 17. November.

I kjølvannet av den første arrestasjonen er enda flere medlemmer av 17. November pågrepet. Tre av medlemmene har allerede tilstått to drap, blant annet på britiske og amerikanske borgere. De pågrepne har også tilstått å ha planlagt og utført flere terrorhandlinger de siste tiårene.

Organisasjonen er mistenkt for å stå bak minst 23 drap. I tillegg skal de ha utført en rekke terrorhandlinger som har skadd mange mennesker og ført til omfattende uro og ødeleggelser.

- Tre av de mistenkte har innrømmet sine handlinger og beskrevet i detalj hvordan de ble utført, sa politisjef Fotis Nasiakos på en pressekonferanse i dag. De pågrepne er 44, 30 og 26 år gamle. De to eldste er brødre og det var deres tredje bror som bar på sprengstoffet som detoneres i lokalene til rederiet.

Gruppa 17. November er oppkalt etter datoen for et blodig studentopprør i 1973 mot det greske militærstyret. Gruppen, som blir satt i samme bås som den tyske Baader-Meinhof-gruppa og italienske Røde brigader, gjennomførte sitt første drap i 1975. Offeret var en amerikansk CIA-sjef stasjonert i Athen.

På bakrgunn av gjennombruddet i etterforskningen puster mange lettet ut. Blant annet har arrangørene av De olympiske leker i Athen i 2004 vært svært bekymret for at sommer-OL skulle bli et terrormål for organisasjonen.

I går ble en mann som antas å være lederen av organisasjonen 17. November også pågrepet, opplyser gresk politi. En antiterrorstyrke pågrep Alexander Giotopoulos på øya Lipsi i Egeerhavet.

- Fingeravtrykkene hans matcher avtrykk fra et hus brukt av 17. November, forteller politisjef Nasiakos.

Politiet har i to år mistenkt Giotopoulos for å være tilknyttet 17. November. Han skal være professor ved et universitet i Strasbourg i Frankrike. Nå mener politiet at de har nok bevis for å knytte mannen til organisasjonen.

ANTATT LEDER: Den greske fejrnsynskanalen Alpha presenterte i dag dette bildet som skal være av den pågrepne Alexandros Giotopoulos. Han mistenkes for å være leder av 17. November.