Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk oppskyting: Romsonden skal løse solas mysterier

Romforskere er spente etter at romsonden Parker Solar Probe ble skutt opp.

ROMFARTØY: NASAs romfartøy, Parker Solar Probe, skal undersøke solas nærmeste atmosfære. Ingen andre romfartøy har vært så nære sola - noen gang. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har studert sola i flere tiår, og nå skal vi endelig dra dit det skjer, uttalte Alex Young, solforsker i den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa i en pressemelding.

Søndag morgen ble romsonden Parker Solar Probe skutt opp. Og målet er å få svar på flere uløste mysterier:

- Hvorfor er solas ytre atmosfære mye varmere enn overflaten? Hva er det som akselererer solvinden til hastigheter på mellom halvannen og tre millioner kilometer i timen, er spørsmål solforsker ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, lister opp overfor NTB.

Han håper også at vi kan finne ut av hvorfor solstormer utløses, noe som kan skade vårt teknologibaserte samfunn og slå ut samfunnskritisk infrastruktur.

SPACEWALK: Under et seks timer og 49 minutters langt oppdrag fikk astronautene fanget opp spesielt fine bilder på film. Video: NASA Vis mer

Spent forsker

Prosjektet er oppkalt etter Eugene Parker (91). Han var den første forskeren som forsket på solstormer, helt tilbake i 1958.

Med egne øyne fikk han se oppskytingen.

- Alt jeg kan si er: «Wow, nå er vi klar for noen gode lærdommer i åra som kommer».

- Dette er en helt ny fase, og det kommer til å bli fascinerende. Nå er det bare å vente på ny informasjon. Ekspertene kommer til å bli holdt opptatt, for det er masse informasjon som vil komme, sier han til Independent.

Oppskytingen ble også sendt over Internett, hvor hundretusenvis av mennesker fulgte med i spenning.

Milliardprosjekt

For at sonden skal komme seg nærme nok sola, og komme seg i bane rundt den, må den ha hjelp fra planeten Venus. Seks uker etter oppskytning vil sonden nærme seg Venus for første gang. Da vil planetens tyngdekraft sakke ned farten på sonden, og styre den i retning av sola.

Totalt skal den innom Venus' bane hele sju ganger før den når sola, og vil ha en hastighet på over 720 000 kilometer i timen - noe som gjør den til det raskeste menneskeskapte objektet noensinne.

Nasa har investert 1,5 milliarder dollar i prosjektet.

SORTE HULL: For første gang kan man se hvordan kraften fra det sorte hull sluker en stjerne. Video: NASA Vis mer

På mysterieferd

Helt bestemt vil sonden gå i bane nesten 6 millioner kilometer unna overflaten til sola. Prosjektleder Nicola Fox mener at vi må så nærme for å finne ut mer om stjerna som vi har forsket på i tiår.

- Vi er nødt til å komme oss inn i området hvor alle mysteriene er, sier hun ifølge National Geographic.

Men hvorfor har dette tatt oss så mange år?

- Vi har ikke hatt teknologien som gjør dette mulig tidligere. Vi måtte produsere et varmeskjold, og at det kan overleve de ekstreme temperaturskiftene er revolusjonerende, sier hun ifølge CNN.

Til tross for at sonden vil bevege seg i et område hvor det er over én million grader varmt, vil den - på grunn av et varmebeskyttende skjold - ikke bli varmere enn 30 grader.

Skjoldet er av karbonkompositt skal beskytte sonden mot de enorme temperaturene den vil møte. Strålingene er over 500 ganger større der enn på jorda.

Kan ta tid

- Aldri før har en sonde vært så langt inne i solas atmosfære, det sa romfartsekspert i Norsk Romsenter, Erik Tandberg, til Dagbladet for to uker siden.

Han sier det kan ta opptil sju år før sonden kommer inn i banen Nasa vil ha den i, men opplyser om at den vil sende informasjon tilbake til jorda lenge før den tid.

Fra et signal blir sendt fra sola, til det når jorda, tar det åtte minutter.

- Det betyr at man må reagere raskt, sier Tandberg, og forteller at romsonden stort sett er automatisert.

BRANN: Under oppskytningen av SpaceX Falcon 9, skapte noen flammer og gnister trøbbel for fotografen. Video: NASA Vis mer