Historisk på verdens tak

Randi Skaug (44) har nådd toppen av Mount Everest som første norske kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et nytt kapittel i norsk klatrehistorie er skrevet. 44-åringen bosatt i Oslo kunne i går morges, klokka 0600 norsk tid sette føttene på toppen av verdens høyeste fjell, 8850 meter over havet.

Randi Skaug har sendt en kort rapport hjem og forteller at hun var ekstremt sliten og trengte hvile etter bestigningen, men hun er ikke dårlig. Helsen hennes er 100 prosent i orden. Hun er bare sliten.

- Jeg er veldig forelsket i henne, sier kjæresten Frank Wendt som befinner seg i Norge.

Han fikk gladmeldingen i ettermiddag og venter nå bare spent til hun kommer hjem 5. juni.

Randi Skaug hviler nå på en stasjon som ligger på 7100 meters høyde. Hun erobret toppen sammen med to lokale klatrere (sherpaer). De gikk fra en stasjon på 8300 meters høyde, var en kort stund på toppen og gikk deretter ned til der hun ligger nå. Hun skal ha vært på beina i litt over 24 timer.

Randi Skaug dro fra Norge 25. mars i år sammen med Truls Evensen (37) og Paul Firth (36) fra Sør-Afrika. De har fortsatt ikke vært på toppen, men planlegger et framstøt 23. mai. Randi Skaug nådde toppen fra nordsiden av Mount Everest fra Tibet.

PÅ TOPPEN:</B> Randi Skaug var sliten, men glad da hun nådde 8850 meters høyde. Dette bildet er tatt fra en tidligere ekspedisjon.