Historisk romjulsbesøk

Det lignet ikke mye på kirkekaffe da Oslobiskop Gunnar Stålsett i dag ble historisk. Med hjemmelaget juledekorasjon og epler fra hagen besøkte han en av de største moskeene i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stålsett hadde en gyllen anledning til å skrive seg inn i den norske religionshistorien. For første gang på 36 år faller muslimenes høytidsfeiring Id sammen med jul. Ramadan var ikke mer enn over før Stålsett banket på døra med hjemmelaget juledekorasjon og epler fra hagen. I tillegg fikk imamen en pakke.

- Bibelen har han fått før. Nå får han det nest beste, nemlig min prekensamling 'Under samme himmel', sa Stålsett med glimt i øyet.

Bakgrunnen for det historiske besøket i moskeen i Urtegata i Oslo er et ønske om fred og toleranse mellom religionene. Noen tilnærming mellom religionene er det ikke snakk om.

- Hverken levende eller døde har hatt fred i Betlehem denne julehelgen. Det blir ikke fred i Midt-Østen før det er fred mellom religionene, slo Stålsett fast.

Begge parter håper at et tettere samarbeide mellom de to trossamfunne kan gjøre noe med ungdomsproblemene i hovedstaden.

- Omsorgen for ungdommen er et stort felles ansvar. Det er mye vold og dop, sa Stålsett.

Annerledes kirkekaffe

Oslobiskopen ble møtt i døra av over 1000 muslimer på vei ut. Bønnen var akkurat ferdig, og Stålsett var invitert av Aslam Ahsan til en annerledes kirkekaffe.

Imam Syad Nehmet bød på tradisjonell mat, et godt stykke fra ribbe og surkål.

- Dette er en fin avveksling på julematen, sa Stålsett mellom munnfullene med pakora og pakistansk chili.

Men det er på ingen måte første gang Stålsett er i en moske, kunne han berette. Da han bodde i Geneve hadde han en katolsk kirke på den ene siden og en moske på den andre. Selv om det uhøytidelige møtet gikk problemfritt, innrømmet Stålsett at han hadde gruet seg på forhånd. For å ta av seg skoene som man må i en moske.

- Det jeg var mest nervøs for med hele besøket var om jeg fant rene strømper, innrømmet han.

RIBBEFRITT: Muslimenes fasteperiode er over, og det fikk Stålsett nyte godt av.
FULLT HUS: Moskeen i Urtegata kan romme 4000 mennesker. I dag var det nesten fullt hus under bønnen.