«Historisk satsing» er reduksjon på 12 milliarder

Hemmelig beregning viser at regjeringen planlegger lavere bevilgninger til Forsvaret enn det Stoltenberg-regjeringen la opp til.

LA FRAM: Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) og nestleder i Frp, Per Sandberg (t.h) la i juni fram den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LA FRAM: Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) og nestleder i Frp, Per Sandberg (t.h) la i juni fram den nye langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide la fram sin store plan for Forsvaret de neste 20 årene omtalte hun planen som en «historisk satsing på Forsvaret». I et debattinnlegg i Dagbladet tidligere i august omtaler statssekretær Øystein Bø langtidsplanen som «et historisk løft».

Men Dagbladet har tilgang til en hemmelig beregning som Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har utarbeidet for Forsvarsdepartementet i forbindelse med langtidsplanen for Forsvaret. Den viser at Søreides plan innebærer mindre penger til Forsvaret enn det som ligger inne i den langtidsplanen som regjeringen Stoltenberg fikk vedtatt i 2012.

FFI har beregnet at hvis det som ligger inne i den forrige langtidsplanen blir videreført, så vil totalkostnaden for det norske Forsvaret fra 2015 - 2034 være på 971 milliarder kroner.

På hodet

Men hvis Søreide får gjennom den langtidsplanen hun har lagt fram for Stortinget vil prislappen for Forsvaret de neste 20 årene være på 959 milliarder kroner, altså 12 milliarder kroner mindre enn Stoltenberg-regjeringens plan.

- Hvordan kan dere omtale dette som «et historisk løft»?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer