Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk seier for Sunde

Den lesbiske presten Siri Sunde får fortsette som prest i Hamar. Rosemarie Køhn i Hamar er den første i biskopen i Norgeshistorien som lar en kapellan i partnerskap ha en vigslet stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lilletun beklager Köhns avgjørelse

Odd Bondevik frykter kirkelig turbulens

- En seier for folkekirken

Si din mening om Sunde-saken

- Denne saken handler ikke om prester kan være homofile. Den handler om presters rett til å inngå partnerskap, sa Rosemarie Køhn på pressekonferansen i Hamar i formiddag. Dermed skrev hun norsk kirkehistorie da hun som første biskop tillot en prest som har inngått partnerskap å inneha en vigslet stilling.

«Med samme rett som kirken har endret standpunkt i andre saker, bør kirken nå endre sitt syn på homofili. Med den innsikt og kunnskap vi nå har, kan vi ikke i kjærlighetens sidestille dagens partnerskap med de utuktshandlinger Paulus tok avstand fra. Det er derfor ikke teologisk grunnlag for å utelukke personer som har inngått partnerskap fra tjeneste i Den norske kirke», sa Køhn og avfeide dermed enhver teologisk diskusjon om avgjørelsen.

Køhns avgjørelse

Etter at kirkens lærenemnd avviste Siri Sunde-saken i fjor, var det opp til Køhn selv å avgjøre lesbe-prestens skjebne. Hun har både konferert med Landsforeningen for homofil og lesbisk frigjøring (LLH) og menigheten i Nordre land før hun bestemte seg. Køhn understreket på pressekonferansen at det er bare hun som bestemmer i denne saken.

Tre års kamp

Dagens vedtak setter punktum for en tre år gammel kirkepolitisk bombe. I 1996 ble Siri Sunde ansatt som kapellan i Nordre Land prestegjeld. Før ansettelsen lovte hun Køhn å ikke inngå partnerskap. Det løftet brøt hun i 1997, og Sunde ble permittert fra stillingen.

- Jeg beklager løftebruddet, men innser at det er utilbørlig å avkreve et slikt løfte, sa Køhn på pressekonferansen på Hamar i formiddag.

- Denne saken handler om å være tro mot sannheten i kjærligheten, sa Køhn.

Kjetteri

To ganger har kirkemøtet bestemt at personer som lever i partnerskap ikke kan inneha vigslete stillinger. I 1997 stemte også Rosemarie Køhn for forslaget, selv om det stred mot hennes personlige overbevisning. Etter kirkemøtet i fjor sa hun at hun angret på stemmegivingen.

Tidligere biskop Per Lønning har gått så langt som å si at dagens situasjon bare er noen centimeter fra heresi, altså kjetteri.

Denne saken kan ende i regjeringen, som i teorien har mulighet til å avsette Køhn. Det er ingen hemmelighet at kirkestatsråd Jon Lillethun ønsker Siri Sunde bort, men ingen tror at Køhn blir avsatt. Ikke minst på grunn av at det trolig vil bety fall for regjeringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media