- Største på 20 år:  NFU-leder jens Petter Gitlesen (nr. to f.v.) er strålende fornøyd med at et samlet storting i dag stilte seg bak forslaget om en full gjennomgang av livsvilkårene for utviklingshemmede og pårørende. Fra venstre: Selverklært vaktbikkje Tore Hagebakken (Ap), Karin Andersen (SV og Sonja Sjølie (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Største på 20 år: NFU-leder jens Petter Gitlesen (nr. to f.v.) er strålende fornøyd med at et samlet storting i dag stilte seg bak forslaget om en full gjennomgang av livsvilkårene for utviklingshemmede og pårørende. Fra venstre: Selverklært vaktbikkje Tore Hagebakken (Ap), Karin Andersen (SV og Sonja Sjølie (H). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Historisk seier!

- Dette er det største som har skjedd på dette feltet på 20 år, sier de utviklingshemmedes sjefslobbyist, Jens Petter Gitlesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Stortinget i dag jublet han over at en samlet nasjonalforsaming — Ap og SV inkludert — ga den rødgrønne regjeringen klar beskjed: Dagens politikk for utviklingshemmede er ikke bra nok. Den 20 år gamle HVPU-reformen har sporet av. En kraftig opptrapping må til.

Urovekkende avsløringer Både organisasjoner som NFU, forskning og media har de siste par åra avslørt sterkt urovekkende forhold om boforhold, arbeid, fritid og utviklingshemmedes generelle rettssikkerhet. NTNU-professor Jan Tøssebro har vært blant de fremste til å dokumentere dette.

Etter at inkluderingsminister Lysbakken i 2010 introduserte sitt informasjon- og utviklingsprogram om utviklingshemmede, gikk Tøssebro ut i Dagbladet og slaktet regjeringens politikk på feltet. Tøssebro ledet også Statens råd for likestilling av funksjonshemmede, som i 2007 etterlyste langt mer offensive tiltak av de vekslende regjeringene.

- Men nå er jeg er veldig godt fornøyd med og oppløftet av dette initiativet. Jeg håper det får en form som sikrer at utredningen ikke havner i en skuff. Vi trenger en politisk gjennomgang av hvor vi står, og hva som må gjøres. Hele det politiske Norge må stå bak. Så får vi konkludere når vi ser hva politikken faktisk blir, sier Tøssebro.  

Sjefslobbyistens seier Han er enig med Jens Petter Gitlesen i at vedtaket, etter et forslag fra Venstre, kan bli det viktigste på feltet siden HVPU-reformens start i 1991. Sola-mannen Gitlesen har siden han i 2009 ble leder av Norsk forbund for utviklingshemmede flydd i skytsel over fjellene, og jobbet natt og dag overfor departementer, stortingspolitikere og statsråder.

Dette for å oppnå et gjennombrudd som i dag. Nå kunne han se helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen stå på stortingets talerstol og bifalle innstillingen fra helse- og omsorgskomitéen.

- Hvis vi skal trekke fram enkeltperson som har betydning for at dette nå skjer, må Gitlesen utvilsomt nevnes. Han har skapt nettverk og kontakter til ulike politiske og administrative miljøer som har vært til stor hjelp, sier Tøssebro.

- Ikke bra nok
- Flere regjeringers politikk ikke vært bra nok, og flere kommuner har ikke gjort som de skal. Vi ønsker nå å få dette på skinner, sier saksordfører Tore Hagebakken (Ap), og lover å være ei vaktbikkje for å få has på bl.a institusjonsbygging, kollektiv tankegang, overmedisinering, nedskjæring av jobbtilbud og ulovlig tvang.

- Jeg tror dette vedtaket kan få kjempestor betydning. Det er avgjørende at prosessen nå kommer på skinner. Overskriften i denne saken er likestilling og antidiskriminering. Det betyr at flere statsråder i regjeringen har et tungt ansvar. Det betyr også at alle de politiske partiene på stortinget nå må gå hjem og få våre lokalpolitikere til å sette i gang, sier SVs Karin Andersen.

Tok initiativ:  Trine Skei Grande (V)
Tok initiativ: Trine Skei Grande (V) Vis mer

Hun viser til at inkluderingsmininister Audun Lysbakken allerede har utarbeidet et informasjonsdokument om hvilke tjenester og rettigheter Kommune-Norge plikter å ivareta for utviklingshemmede.  

- Ingen instanser trenger å vente på en offentlig gjennomgang, før de tar fatt på dette selv, sier Andersen.