- Historisk sjanse til å bekjempe atomvåpen

Espen Barth Eide skryter av USA og Russland.

NYE TONER: Etter at Barack Obama overtok som president i USA i januar har samarbeidet med Russland og president Dmitrij Medvedev blir mye bedre. På dette møtet i London 1. april ble de enige om å få på plass en ny avtale om atomnedrustning. Obama har planlagt å besøke Russland i juli. Foto: Saul Loeb/Scanpix
NYE TONER: Etter at Barack Obama overtok som president i USA i januar har samarbeidet med Russland og president Dmitrij Medvedev blir mye bedre. På dette møtet i London 1. april ble de enige om å få på plass en ny avtale om atomnedrustning. Obama har planlagt å besøke Russland i juli. Foto: Saul Loeb/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag startet den tre dager lange Pugwash-konferansen i Haag i Nederland om ikke-spredning og nedrustning av kjernevåpen. Statssekretær i forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (Ap) representerer Norge og er uvanlig optimistisk.

- Pugwash har jo holdt på i 60 år så det er i seg selv ikke nytt. Men det som er veldig oppmuntrende nå er at det er helt nye toner fra USA og Russland nå. Etter at Barack Obama overtok som president har vi sett en tydelig forandring, sier Espen Barth Eide til Dagbladet.no.

Konferansen kobler forskere og politikere og samler deltakere fra hele verden.

Blant deltakerne kan nevnes FNs nedrustningssjef Sergio Duarte, tidligere forsvarsminister i USA og professor William Perry, tidligere generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået, Hans Blix, statssekretær i USA, dr. Rose Gottemoeller, generalsekretæren i den arabiske liga Amre M. Moussa samt en rekke andre sentrale forskere og politikere.

Obama og Medvedev
Under president George Bush var amerikanerne fraværende på nedrustningspolitikken.
 
- Obama har lenge vært interessert i nedrustning og jobbet med dette lenge før han ble president. Han har løftet spørsmålet om nedrustning av atomvåpen høyt opp på dagsorden og har jo fått positiv respons fra russerne. Den felles erklæringen han og Russlands president Dmitrij Medvedev kom med i april er utrolig viktig.

• Les hele erklæringen her.

Barth Eide mener USA og Russland nå viser at de er villig til å gjøre sin del av jobben. De erkjenner at man ikke kan hindre spredning av atomvåpen med mindre de nåværende atommaktene ruster ned.

De to presidentene ble på et møte i London i april enige om å få på plass en ny avtale om atomnedrustning.

- Ikke-spredning og nedrustning henger jo svært tett sammen. De nåværene atommaktene vil jo ikke ruste ned dersom nye land har muligheten til å skaffe seg atomvåpen. Derfor må vi ha strenge regimer for ikke-spredning. Samtidig vil ikke land som ønsker å skaffe atomvåpen gi seg dersom atommaktene lar være å ruste ned, så de må også gjøre sitt. 

Det at verdens to største stater nå har satt spørsmålet på dagsorden gjør at det internasjonale samfunnet med FN i spissen kan jobbe for nedrustning på en helt annen måte enn det har vært mulig de siste årene.

- Det er en helt annen grad av optimisme nå.

20.000 atomvåpen
Hans Blix talte i dag på konferansen og understreker at denne sjansen må utnyttes. Nå er det mulighet til å få til en reell og varig endring.

- Denne tiden er en gylden anledning. Stemningen på presidentnivå må føre til konkrete tiltak på lavere nivå, sier Barth Eide.

Tidligere har det internasjonale samfunnet jobbet med å presse amerikanerne til å jobbe med spørsmålet. Nå mener Barth Eide at det er USA og Russland som leder an.

- Det finnes flere enn 20.000 atomvåpen i verden og 95 prosent av disse finnes i USA og Russland. Hvis ikke disse to statene gjør sin del av jobben så monner det lite, sier han.

Kontroll med sivil atomkraft
I forhold til ikke-spredning av atomvåpen er det Nord-Korea, Iran og Syria som det er mest fokus på. Barth Eide forteller at det jobbes med en rekke tekniske og konkrete tiltak for å kontrollere utviklingen i disse landene.

- Sivil atomkraft er det jo fullt lovlig å drive med. Ett forslag er å opprette en internasjonal brenselsbank der nasjoner som driver med atomkraft til sivile formål kan få kjøpe kraft. Dette vil hindre at mange land driver med anriking av uran og dermed skaper usikkerhet om de egentlig utvikler atomvåpen.

Barth Eide mener atomvåpen må fram i det politiske fokus igjen. Det var høyt på dagsorden på 1980-tallet og tidlig på 90-tallet, men har vært lite synlig det siste tiåret.

- Det vil jo få enorme konsekvenser hvis det brukes atomvåpen mot en by. Katastrofen vil bli enorm.

• Les hele talen til Espen Barth Eide

OPTIMIST: Statssekretær Espen Barth Eide i forsvarsdepartementet gleder seg over nye toner fra atommaktene. Foto: Scanpix
OPTIMIST: Statssekretær Espen Barth Eide i forsvarsdepartementet gleder seg over nye toner fra atommaktene. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer