Historisk søksmål

Ei 73 årig kvinne døde av lungekreft etter å ha røkt Pall Mall i årevis. Nå krever datteren (52) erstatning av J. L. Tiedemanns Tobaksfabrikk for å ha forvoldt morens død. Det historiske erstatningssøksmålet er den første mot tobakksindustrien i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tok kontakt med advokat Edmund Asbøll etter å ha hørt han snakke om erstatningssøksmål mot tobakksindustrien i God Morgen Norge på TV2, sier datteren til den avdøde kvinnen.

Hun er fortvilet over å sitte igjen med en sykehusregning på over 100 000 kroner etter at moren døde av røykerelatert lungekreft på et sykehus i Alicante i Spania i mai 1995.

Lik i lasten

- Mor røyket i hvert fall 20 Pall Mall-sigaretter per dag gjennom en årrekke. Hennes generasjon visste ikke bedre da de ble avhengige av røyk, sier datteren.

Hun selv røyker ikke.

I juni 1994 fikk moren kreftdiagnosen og på grunn av at hun hadde oppholdt seg i Spania siden 1988 var det naturlig at behandlingen skjedde der.

- Jeg er veldig negativ til tobakksindustrien som har så mange lik i lasten og som skor seg økonomisk på andres ulykke, sier den 52-årige kvinnen fra Nord-Trøndelag.

Hun understreker at hun ikke går til søksmål for å oppnå økonomisk gevinst, men for å få erstattet de faktiske utgifter morens lungekreft medførte.

Mandag denne uken tok kvinnens advokat ut forliksklage mot Norges eldste og ledende tobakksfabrikk.

Ingen kommentar

- Vi har medisinske erklæringer på at det er en direkte årsakssammenheng mellom kvinnens kreftform og hennes bruk av sigaretter, sier advokat Edmund Asbøll.

Det er selveste tobakk-kongen og mangemillionæren Johan H. Andresen i J. L. Tiedemanns Tobaksfabrikk som er innklaget.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt, eller søksmål generelt på nåværende tidspunkt. Jeg ønsker å sette meg bedre inn i dette, sier Johan H. Andresen til Dagbladet.

Erstatningsbeløpets størrelse er ikke avklart.

- I første omgang er det prinsipielt viktig å få avklart og plassert ansvaret der det hører hjemme, nemlig hos tobakksprodusenten, sier advokat Asbøll.

Han viser til at forliksklagen er det første innledende skritt før saken vil havne i retten. Det historiske søksmålet vil på grunn av sin store prinsippielle betydning trolig havne i Høyesterett før den får sin endelige avklaring.

- Dette er bare den første i en lang rekke av private søksmål som vil bli reist. Endel av dem vil bli fremmet allerede før sommeren. Bare ved mitt kontor utredes det for øyeblikket ett tredvetalls slike saker, sier advokat Edmund Asbøll.