- Historisk stort beslag: Kokainparti på 145 kilo gjemt blant bananer i Oslo

Her gjør tollerne tidenes førjulskupp. Se bildene av beslaget.

GJORDE FUNN: Her gjør tollerne søk med narkotikahunden Tika under aksjonen i Bamas bananmodneri 10. desember, da det enorme kokainpartiet ble avdekket.  Foto: TOLLVESENET
GJORDE FUNN: Her gjør tollerne søk med narkotikahunden Tika under aksjonen i Bamas bananmodneri 10. desember, da det enorme kokainpartiet ble avdekket. Foto: TOLLVESENET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et narkotikaparti verdt flere titalls millioner kroner ble beslaglagt da Tollvesenet i Oslo 10. desember fattet mistanke til en fruktlast fra Sør-Amerika. Det bekrefter politiet og Tollvesenet overfor Dagbladet. Da tollerne ved hjelp av narkohundene Tika og Hattrick gjorde en såkalt godskontroll blant tusenvis av kasser i modneriet hos Bama på Økern i Oslo, ble det klart at ti av eskene fra Ecuador bare inneholdt noen få bananklaser, lagt over store blokker med hvitt pulver surret i teip.  50 millioner - Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Det er enormt. Dette ene beslaget er like mye kokain som Tollvesenet har beslaglagt  i de tre foregående årene til sammen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet. Han opplyser at partiet har en «gateverdi» på om lag 50 millioner kroner. - Dette er sjeldent tilfelle, sett opp mot at det gjennomsnittlige kokainbeslaget for oss er fra en halv til én kilo, og at for eksempel 10-20 kilo er regnet som en veldig stor narkotikasak, sier Bjørn Røse.

«Rip-off» Trolig havnet kokainpartiet i bananlasten allerede i Ecuador, før kassene ble fraktet på et skip direkte til Tyskland og videre i en trailer til Oslo, ifølge Tollvesenet. Trailersjåføren er sjekket ut av etterforskningen og ante ingenting om de ulovlige millionverdiene han kjørte over grensa. Også Bama og den norske importøren er uskyldige tredjeparter i saken. - Dette er en modus kalt «rip-off», der smuglerne har funnet en legal last og klart å legge narkotikapartiet der uten at verken transportør eller mottaker i Norge hadde kjennskap til det. Dette er avansert logistikk, og størrelsen er atypisk. De siste årene har vi sett en sterk tendens i Europa til at at kokainsmuglingen heller skjer fordelt på mindre mengder per transport, sier Røse.  - Historisk Om partiet faktisk var ment for det norske markedet, er det ventet at beslaget vil skape bølger i de involverte kriminelle miljøene. Politiet undersøker også om planen kan ha vært å hente ut partiet før Oslo. - Det er ikke noen tvil om at dette er et historisk stort kokainbeslag i Norge. Vi har overtatt saken fra Tollvesenet og er i full gang med etterforskning, sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer