Kilder til Dagbladet:

Historisk stramt statsbudsjett

Kilder tett på forhandlingene om neste års statsbudsjett forteller til Dagbladet om et budsjett nordmenn aldri har sett maken til. Nå forbereder regjeringen seg på reaksjonene.

«HISTORISK STRAMT»: Kilder tett på budsjettforhandlingene forteller om et statsbudsjett som gir de færreste av oss noe å glede seg over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«HISTORISK STRAMT»: Kilder tett på budsjettforhandlingene forteller om et statsbudsjett som gir de færreste av oss noe å glede seg over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 6. oktober kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Stortinget med regjeringens forslag til statsbudsjett. Her inngår alle statens inntekter og utgifter for det neste året.

Ifølge opplysninger til Dagbladet, basert på samtaler med en rekke personer tett på prosessen fra flere departement, blir statsbudsjettet for 2023 en øvelse i kutt, kutt og atter kutt.

Ifølge Dagbladets opplysninger var budsjettet så godt som ferdigsnekret etter budsjettkonferansen onsdag og torsdag i forrige uke.

I forkant har Vedum varslet et stramt budsjett for å få bukt med den galopperende prisveksten og holde renta nede, mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har avlyst Hurdalsløfter.

Spørsmålet mange har stilt seg er om strategien har vært å skru ned forventningene.

En rekke kilder sier nå til Dagbladet at de dystre forvarslene er langt fra noe spill for galleriet.

«Aldri vært gjort»

Dagbladets kilder forteller om en historisk stramt budsjett, med «masse kutt» og uten noen store nye satsinger.

I tillegg til viktigheten av å holde pengebruken nede, har statens utgifter til strømstøtte økt med flere titalls milliarder. I tillegg kommer regninga for statens strømstøtte til bedrifter på det kommende budsjettet.

Samtidig har eldrebølgen for alvor truffet Finansdepartementets regneark, blir Dagbladet fortalt.

Et av «problemene» for regjeringen er at Arbeiderpartiet fortsatt tviholder på sitt skatteløfte, erfarer Dagbladet.

Skatteløftet slår fast at en skatt/avgift skal ned hver gang en annen skatt/avgift går opp. Det er ikke ventet at de rike må bidra betydelig mer med den rødgrønne regjeringa, til tross for et «ribbet» budsjett.

Kilder tett på budsjettforhandlingene forteller til Dagbladet at man den siste tida har gått gjennom hver budsjettpost på en måte som aldri har vært gjort før. Byråkrater og rådgivere har måttet lete med lupe etter innsparingsmuligheter.

Budsjettene som ble presentert for departementene i mars, har dermed blitt endret totalt i løpet av de siste månedene, hvor de aller fleste har fått ekstreme kutt.

Samtlige fagdepartementer har selv måttet komme med omfattende kuttforslag til Finansdepartementet før budsjettkonferansen.

Kutt på helse

Samlet omtales budsjettet som et unikt budsjett som vi aldri har sett i Norge i moderne tid.

Et av områdene der det kommer kutt, er på helsefeltet.

En kilde forteller til Dagbladet at det ikke kommer penger noen nye sykehusbygninger på budsjettet, og at man skal være fornøyde om man kan drive sykehusene uten underskudd med bevilgningene som foreslås fra regjeringen.

Etter det Dagbladet er kjent med, vil det komme penger til fastlegeordningen, men langt nær de summer som mange innen feltet håper på og mener er nødvendig.

Trenger sårt en opptur

En kilde tett på budsjettforhandlingene mener likevel det er galt å si at budsjettet er fullstendig kuttet til beinet.

Regjeringen vil bruke store penger på å løse krisene vi står i, som strømkrisa og integrering av ukrainske flyktninger. I tillegg skjermes noen områder mer enn andre. Dagbladet får opplyst at det ikke er snakk om betydelige velferdskutt i budsjettet.

Fra innsida av regjeringsapparatet argumenteres det med at kuttpolitikken tross alt er til det beste for «vanlige folk», fordi den forhindrer at prisene og renten løper løpsk.

Innad i regjeringsapparatet er det nå knyttet spenning til mottakelsen av budsjettet.

Kilder i regjeringspartiene forteller Dagbladet at de forventer at en rekke løfter fra Hurdalsplattformen nå ikke kan innfris. Dette vil, påpekes det, sette regjeringen under enda mer internt og eksternt press. Meningsmålingene for Støre-regjeringen er jevnt over svake, og partiene trenger sårt «en opptur», påpeker en kilde tett på regjeringen.

Vedkommende understreker at den oppturen ikke kommer med dette statsbudsjettet, «for å si det mildt».

Det er samtidig knyttet spenning til hvordan opposisjonen vil reagere på det knallharde budsjettet. Vil kritikken av kuttene hagle, eller vil partier som Høyre underby regjeringen i oljepengebruken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer