Kilder til Dagbladet:

Historisk stramt statsbudsjett

Kilder tett på forhandlingene om neste års statsbudsjett forteller til Dagbladet om et budsjett nordmenn aldri har sett maken til. Nå forbereder regjeringen seg på reaksjonene.

«HISTORISK STRAMT»: Kilder tett på budsjettforhandlingene forteller om et statsbudsjett som gir de færreste av oss noe å glede seg over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«HISTORISK STRAMT»: Kilder tett på budsjettforhandlingene forteller om et statsbudsjett som gir de færreste av oss noe å glede seg over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 6. oktober kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Stortinget med regjeringens forslag til statsbudsjett. Her inngår alle statens inntekter og utgifter for det neste året.

Ifølge opplysninger til Dagbladet, basert på samtaler med en rekke personer tett på prosessen fra flere departement, blir statsbudsjettet for 2023 en øvelse i kutt, kutt og atter kutt.

Ifølge Dagbladets opplysninger var budsjettet så godt som ferdigsnekret etter budsjettkonferansen onsdag og torsdag i forrige uke.

I forkant har Vedum varslet et stramt budsjett for å få bukt med den galopperende prisveksten og holde renta nede, mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har avlyst Hurdalsløfter.

Spørsmålet mange har stilt seg er om strategien har vært å skru ned forventningene.

En rekke kilder sier nå til Dagbladet at de dystre forvarslene er langt fra noe spill for galleriet.

«Aldri vært gjort»

Dagbladets kilder forteller om en historisk stramt budsjett, med «masse kutt» og uten noen store nye satsinger.

I tillegg til viktigheten av å holde pengebruken nede, har statens utgifter til strømstøtte økt med flere titalls milliarder. I tillegg kommer regninga for statens strømstøtte til bedrifter på det kommende budsjettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.