Historisk streng tiltale

KRISTIANSAND (Dagbladet): Tiltalen mot kameratene Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (20) er et grusomt vitnesbyrd over hva politiet og påtalemyndigheten mener skjedde i turområdet Baneheia fredag 19. mai i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to drapstiltalte risikerer nå lovens strengeste straff og opptil ti års sikring dersom de blir funnet skyldig i drapene.

Rått og brutalt

Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (20) er begge tiltalt for overlagt drap og voldtekt etter drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8). I går tok statsadvokaten ut tiltale etter ordre fra Riksadvokaten.

Tiltalen mot Kristiansen og Andersen dokumenterer at barnedrapene er blant de råeste og mest brutale overgrep som har skjedd i Norge i moderne tid.

Fra informert hold får Dagbladet opplyst at det vil bli oppfattet som en stor overraskelse dersom det ikke blir nedlagt påstand om 21 års fengsel og ti års sikring med alle midler for begge de tiltalte.

Følg saken

  • Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble drept i turområdet Baneheia i Kristiansand mellom klokka 19 og 20 fredag 19. mai i fjor. Etter en omfattende leteaksjon, ble jentene funnet to dager seinere.

  • Etter en lang og intens etterforskning ble Jan Helge Andersen (20) og Viggo Kristiansen (21) pågrepet og siktet for drapene 13. september. De er nå tiltalt for overlagt drap og voldtekt på de to småjentene.

Riksadvokaten mener det kan føres bevis for at både Kristiansen og Andersen under særdeles skjerpende omstendigheter voldtok, drepte og skjulte likene. Påtalemyndigheten mener drapene skjedde med overlegg fordi mennene gjennomførte planlagte handlinger, og at jentene ble drept for å skjule voldtektene.

Taus statsadvokat

I tillegg er Viggo Kristiansen tiltalt for flere tilfeller av voldtekt og utuktig omgang med ei jente fra hun var sju til ti år gammel. Kristiansen må også svare på anklagene om utuktig omgang overfor en liten gutt og for kikking og plagsom opptreden mot en kvinne i nabolaget på Eg i Kristiansand.

Førstestatsadvokat Arne Edward Dahl skal føre aktoratet når rettssaken starter i Kristiansand byrett mandag 23. april. Han vil si svært lite om saken.

- Tror du det blir mulig å avvikle hovedforhandlingene innenfor den planlagte tidsrammen på tre uker?

- Det må du ta opp med domstolen som styrer med det praktiske, sier en kortfattet Dahl til Dagbladet.

MINNES MED BLOMSTER: Lokalbefolkningen legger ned blomster der Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept. Bildet er tatt ei uke etter at de to jentene ble funnet.