Historisk tap for SPD og Schröder

Tysklands regjerende sosialdemokrater gjør det dårligste delstatsvalget siden krigen i Sachsen, viser valgdagsmålinger og de første resultatene. Valgets vinner er det reformkommunistiske PDS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgnederlaget er det fjerde for statsminister Gerhard Schröder i løpet av denne måneden og det femte i løpet av året. SPD går tilbake fra 16,6 til 10,7 prosent, langt bak reformkommunistene, PDS, som ligger an til å få 22,3 prosent.

Tallene fra de forskjellige kanalene varierer noe, men de siste gir SPD mellom 10,7 og 10,8 prosent. Sosialdemokratene ble også utklasset av PDS i Thüringen sist helg.

PDS vinner

PDS fikk ved forrige valg i Sachsen 16,5 prosent og er delstatsvalgets store vinner. Resultatet betraktes som en betydelig personlig seier for leder i Sachsen, Peter Porsch. Den 54 år gamle tidligere professoren i marxist-leninistisk språkteori har ledet PDS i Sascsen siden 1990. Han er født i Wien, studerte i Vest-Berlin, men hoppet i 1973 av til DDR der han i 1982 ble medlem av det statsbærende partiet SED.

Biedenkopf tilbake

Det kristeligdemokratiske partiet, anført av delstatsminister Kurt Biedenkopf, ser ut til å gå litt tilbake i forhold til valget for fem år siden, men beholder likevel et klart flertall i delstatsforsamlingen. De siste tallene antyder at partiet vil få mellom 56,7 og 57,2 prosent av stemmene, mot 58,1 prosent forrige gang.

Småpartier ut

Ingen andre partier greide sperregrensen på 5 prosent. De grønne gikk tilbake fra 4 til 2 prosent, ifølge målingene. Dersom det blir det endelige resultatet, er det et nytt krisetegn for sosialdemokratenes regjeringspartner.

Også de liberale i FDP falt under sperregrensen og så ut til å få knappe 1 prosent av stemmene.

Heller ikke de høyreekstreme klarte sperregrensen. Både Republik anerne og NDP stilte til valg, og begge så ifølge prognosene ut til å havne på i underkant av 2 prosent.

Sparepakke

Regjeringens sparepakke 120 milliarder kroner ser ikke ut til å falle i velgernes smak. I hvert fall er det den forklaringen regjeringen faller ned på.

- Vi har simpelthen ikke lykkes med å overbevise folk om hvor nødvendig disse innsparingene er for å få Tyskland på beina igjen, sa SPDs parlamentariske leder, Karl-Heinz Kunckel.

Regjeringen har for lengst mistet flertallet i Forbundsrådet, det tyske overhuset som må godkjenne alle nye lover.

(NTB-DPA-Reuters)