- Historisk tidsskille for Sudan

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varsler at Norge vil videreføre engasjementet i området.

GÅR TIL URNENE I DAG: Fredsavtalen i Sudan løper i seks måneder til, og det er ventet at det blir flertall for løsrivelse og etablering av et nytt land. En ny stat vil i så fall bli erklært 9. juli. Foto: AFP/Ashraf Shazly
GÅR TIL URNENE I DAG: Fredsavtalen i Sudan løper i seks måneder til, og det er ventet at det blir flertall for løsrivelse og etablering av et nytt land. En ny stat vil i så fall bli erklært 9. juli. Foto: AFP/Ashraf Shazly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Folkeavstemningen om Sør-Sudans løsrivelse er et historisk tidsskille for Sudan. Den har også stor betydning for regionen og for Afrika, sier Stoltenberg.

Han viser til at folkeavstemningen er et resultat av fredsavtalen fra 2005, en avtale som Norge var med å fremforhandle. Fredsavtalen gjorde slutt på en langvarig borgerkrig hvor anslagsvis 2 millioner mennesker ble drept og over 4 millioner ble flyktninger.

- Jeg registrerer med glede at de politiske lederne i både nord og sør har vært sitt ansvar bevisst og kommet med uttalelser de siste dagene som bereder grunnen for en vellykket avstemning, sier Stoltenberg.

- Forsikringer om at begge parter vil respektere resultater, verne om velgernes demokratiske rettigheter og styrke relasjonene mellom nord og sør uavhengig av utfall, er oppløftende. Norge er beredt til å videreføre vårt langvarige engasjement i Sudan, sier Stoltenberg videre.

Norge har bidratt med rådgivning til partene, spesielt i oljespørsmålet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler at Norge vil bistå med å finne konstruktive løsninger på utestående spørsmål som vil prege de neste seks månedene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer