PÅ VEI UT: George W. Bush forlater snart Det hvite hus med historisk lav oppslutning. Foto: EPA/SHAWN THEW
PÅ VEI UT: George W. Bush forlater snart Det hvite hus med historisk lav oppslutning. Foto: EPA/SHAWN THEWVis mer

Historisk upopulære George W. Bush på vei ut

Har kjøpt nytt hus i Dallas og vil huskes for fredsarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush og kona Laura har kjøpt nytt hus i Dallas og sier de nå ser fram til en tilværelse utenfor medienes søkelys.

Om få uker forlater George W. Bush Det hvite hus med en historisk lav oppslutning i bagasjen.

- Bidratt til fred

Bush selv sier han er usikker på hva som blir hans ettermæle. Men han håper amerikanerne ikke mener han solgte sjelen sin for politikken.

- Jeg håper jeg blir husket for å ha gitt frihet til 50 millioner mennesker og for å ha bidratt til fred, sier han.

Ifølge Lee Edwards, presidenthistoriker ved den konservative tenketanken The Heritage Foundation, kommer Bush trolig ikke til å spille noen stor rolle i partiet de neste årene. Den lave oppslutningen skal også ha ført til lunken interesse hos forlagene for Bushs planlagte memoarer.

- En av de verste

- Jeg går av med hodet høyt hevet, sier presidenten.

Men fra en oppslutning på rekordhøye 92 prosent i kjølvannet av 11. septemberangrepene har nå kun drøye 20 prosent av amerikanerne en positiv oppfatning av Bush.

Barack Obamas brakseier i november er et tydelig bilde på Bushs upopularitet. Og presidenten overlater enorme utfordringer til sin etterfølger. Blant dem to kriger, en økonomi i resesjon og en gjeld på 10,6 trillioner dollar (rundt 70.000.000.000.000 kroner).

- Det er bred enighet om at Bush er en av USAs verste presidenter, sier Chris Hayes i det liberale tidsskriftet The Nation over en Starbucks-kaffe på et juletravelt Manhattan.

- Katastrofe

Uketidsskriftet er selvutnevnt flaggskip for venstresiden og svært Bush-kritisk.

- Disse åtte årene har vært en katastrofe av massive dimensjoner både innenlands og utenlands, sier Hayes til NTB.

Men Bushs historiske ettermæle vil avhenge av utfallet av finanskrisen og ikke minst utviklingen i Irak og Afghanistan i årene framover. Ifølge Lee Edwards ved The Heritage Foundation, vil bildet av Bush bedres over tid.

Vil bli rangert høyere

- Jeg tror historikerne om 20-25 år vil se på Bush med mildere øyne enn opinionen nå gjør. Oppfatningene om ham nå er for mye farget av finanskrisen, sier Edwards til NTB.

Han mener Bush får ufortjent mye skyld for at USA er i resesjon, og han rangerer selv Bushs prestasjon omtrent på midten av lista over amerikanske presidenter.

- Men i svært mange amerikaneres øyne vil Bush alltid være presidenten som stjal valget i 2000, understreker Edwards.

Upopulær Irak-krig

Irak-krigen er hovedårsak til Bushs upopularitet både hjemme og ikke minst i resten av verden.

- Han har kastet bort en enorm mengde velvilje rundt om i verden. Forhåpentligvis lar den seg gjenopprette, sier redaktør Chris Hayes.

Irak-krigen har nå vart i nesten seks år, og den har kostet titusenvis av irakere og over 4.000 amerikanske soldater livet. Prislappen er på over 4.200 milliarder kroner.

- Den feilaktige etterretningen om Iraks masseødeleggelsesvåpen er det jeg beklager mest fra mine presidentperioder, sier Bush til ABC News.

I intervjuet medga president Bush også at han ikke var forberedt på krig da han kom til makten.

Rammet av Katrina

Ved siden av Irak og finanskrisen er orkanen Katrina trolig det som har hatt størst innvirkning på president Bushs oppslutning. Bush-administrasjonen ble kraftig kritisert for den sviktende håndteringen av skadene etter naturkatastrofen i sørstatene i 2005.

Men Bush-tilhengere roser ham blant annet for skattekuttene, for å ha fjernet Taliban og Saddam Hussein fra makten, og for å ha forhindret et nytt terrorangrep mot USA. Også innsatsen i kampen mot aids i Afrika blir fremhevet.

(NTB)