Historisk valg i Betlehem

Fatah velger ny ledelse.

GJENVALGT: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er blitt gjenvalgt. Nå skal Fatahdelegatene stemme over hvem som skal sitte i sentralkomiteen og revolusjonsrådet. Foto: AP Photo/Maya Hiti/SCANPIX
GJENVALGT: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er blitt gjenvalgt. Nå skal Fatahdelegatene stemme over hvem som skal sitte i sentralkomiteen og revolusjonsrådet. Foto: AP Photo/Maya Hiti/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For første gang på tjue år har den palestinske organisasjonen Fatah valgt nye ledere, melder Arab News.

Mer enn 2000 kongressdelegater stemte i dag morges, i håp om at en ny ledelse kan føre til mindre splittelse i partiet og fornyet tillit hos det palestinske folket, skriver AFP.

Valget, som ble holdt i Betlehem, var det dessuten det første som ble holdt på palestinsk territorium. Det forrige ble holdt i Tunis, der PLO hadde hovedkvarteret sitt i 1989.

- Det gjenstår å se om folks tillit til Fatah vil bli gjenreist. Men foreløpig virker de mer opptatt av å anklage Israel og Hamas for problemene sine enn å være kritiske til egen politikk, sier Midtøsten-forsker Are Hovdenak til Dagbladet.no.

- Neppe radikal forandring
Ifølge al-Jazeeras korrespondent virker delegatene positive, til tross for anklagene om nepotisme og korrupsjon som har versert om ledelsen.

- Det er viktig at Fatah klarte å gjennomføre en kongress, som nok vil medføre en viss fornyelse av partiet. Men president Abbas, som har blitt gjenvalgt for en ny femårs periode, har fremdeles kontroll, og et flertall av delegatene tilhører den gamle garde. Dermed vil neppe valget føre til noe radikalt nytt, sier han.

Den palestinske sikkerhetssjefen Jibril Rajub er derimot mer optimistisk:

- Denne kongressen innebærer en slags fredelig revolusjon som på demokratisk vis vil bringe radikal forandring til Fatahs ledelse, sier han til AFP.

Rajub er en av de mest aktuelle kandidatene for en stilling i sentralkomiteen. Det er også Marwan Barghuthi, som har vært særlig kritisk til ledelsen i Fatah. Han sitter imidlertid i fengsel i Israel med fem livstidsdommer over seg.

Vil arbeide for tostatsløsning
Kongressen har alt vedtatt å fortsette med Abbas? politiske program, som innebærer å forsøke å få til en tostatsløsning med Israel, men som understreker at palestinerne har rett til å motsette seg okkupasjonen.

De sedvanlige protestene israelske myndigheter druknet for øvrig i følgende uttalelse fra den israelske organisasjonen Peace Now: At Fatahs manglende vilje til å anerkjenne Israel som en jødisk stat, bytte nasjonalspråk til hebraisk, og synge den israelske nasjonalsangen under kongen, var et slag mot fredsprosessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer