Historisk valgdag i Afghanistan

For første gang på flere tiår år kunne afghanerne søndag gå til demokratisk valg på nytt parlament. Men valgdagen ble langt fra fredelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban har truet med å angripe valglokaler, og det kom meldinger om en rekke voldshandlinger fra ulike steder i landet utover dagen søndag.

Minst 22 mennesker er drept i løpet av de siste to dagene før valgdagen. Søndag ble tre opprørere og to politifolk drept da det kom til sammenstøt øst i Afghanistan.

Angrepene var likevel ikke så voldsomme som fryktet, og mange valgte å legge vekt på den historiske dagen da afghanerne endelig kunne gjennomføre et demokratisk valg.

– Vi skaper historie. Dette er dagen for selvbestemmelse for det afghanske folk. Etter 30 år med kriger, innblanding fra andre land, okkupasjon og nød er Afghanistan i dag i ferd med å bevege seg framover. Vi skaper en økonomi, vi skaper politiske institusjoner, sa president Hamid Karzai etter å ha avlagt sin stemme.

Rundt 12,4 millioner afghanere har registrert seg for å stemme i valget på nasjonalforsamling og regionforsamlinger. Taliban har oppfordret til boikott, men kommentatorer venter likevel stor oppslutning.

Valget gjennomføres under svært strenge sikkerhetstiltak. Til sammen 130.000 afghanske og utenlandske soldater og politifolk vokter de 6.000 valglokalene.

Avstemningen søndag ses som det siste formelle skritt på å innføre et demokratisk valgt styre i landet. I fjor høst vant Hamid Karzai presidentvalget.

(ANB-AP)

GA SIN STEMME: Den burkakledde kvinnen stemte i Jalalabad i dag.