TAPTE: Roy Moore så lenge ut til å stikke av med seieren i senatsvalget i Alabama, men ble slått på målstreken av demokraten Doug Jones. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Roy Moore så lenge ut til å stikke av med seieren i senatsvalget i Alabama, men ble slått på målstreken av demokraten Doug Jones. Foto: NTB ScanpixVis mer

Valg i Alabama

Historisk valgnederlag for Trumps parti

Den erkekonservative republikaneren Roy Moore tapte senatsvalget i Alabama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTGOMERY, ALABAMA / OSLO (Dagbladet): Demokraten Doug Jones blir Alabamas nye senator.

Siden stemmelokalene stengte klokka 02 og de foreløpige valgresultatene kom, så det ut til at Roy Moore skulle stikke av med seieren. Klokka 04.30 natt til onsdag ble det klart at Jones får plass i Senatet etter en valgthriller.

Få prosentpoeng skiller kandidatene fra taper til vinner. Når 99 prosent av stemmene er telt opp, har Jones vunnet valget med 49,6 prosent av stemmene, mens Moore fikk en oppslutning på 48,7 prosent.

Dette er første gang på 25 år demokratene har vunnet et senatsvalg i Alabama.

Moores tap ses derfor på som et knusende valgnederlag for republikanerne, blant annet fordi staten har blitt sett på som en «trygg» stat for partiet. Under presidentvalget i fjor, fikk Donald Trump 63 prosent oppslutning i delstaten.

Selv om valgresultatet var jevnt, sa Alabama nei til Trump.

Takker for stemmene

Doug Jones talte til en jublende forsamling fra scenen på sin egen valgvake i Birmingham. Der takket han for stemmene og alle som har støttet ham.

- Dette viser at det er mer som forener oss enn det som splitter oss. Til syvende og sist har hele valget handlet om verdighet og respekt, sa Doug Jones og sa at han var overveldet over seieren.

Han sa også under talen at 12. desember er en historisk dag.

Presidenten selv gratulerte Jones med seieren.

- Gratulerer til Doug Jones etter en hardt kjempet seier. «Write- ins»utgjorde en stor faktor, men seier er en seier. Folket i Alabama er flotte og republikanerne vil få en annen sjanse om setet om kort tid. Det slutter aldri, skriver presidenten.

«Write-ins» er et alternativ amerikanere har under et valg, der de i stedet for å krysse av for en av kandidatene kan skrive på et navn selv. Over 1,7 prosent valgte dette alternativet.

VANT: Doug Jones. Foto: NTB Scanpix
VANT: Doug Jones. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Gud har kontrollen

På Roy Moores valgvake var forsamlingen derimot taus da resultatet ble klart. Da han ankom scenen, jublet folk i salen.

Moore nektet å erkjenne valgnederlaget.

Han sier kampen ennå ikke er over når valgresultatet er så jevnt.

- Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere etter at resultatet var klart tirsdag kveld lokal tid.

VALG: Valglokalene i Alabama stengte klokka 02 norsk tid. Her fra valgvaken til den republikanske senatskandidaten Roy Moore. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VALG: Valglokalene i Alabama stengte klokka 02 norsk tid. Her fra valgvaken til den republikanske senatskandidaten Roy Moore. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Hilste på folk

I et overfylt presserom på Moores valgvake, var stemningen avventende og folk sto og småpratet med hverandre etter hvert som resultatene ble klare.

Presse fra hele verden har fulgt senatsvalget som sto mellom den kontroversielle og overgrepsanklagede republikaneren Moore og demokraten Doug Jones, som beskrives som en moderat sentrumspolitiker.

Rundt klokka 03.30 natt til onsdag ankom Moore valgvaken og gikk gjennom lokalet og hilste på folk før han forsvant inn på bakrommet. Foreløpig har han ikke holdttale.

OVERFYLT PRESSEROM: Verdenspressen er til stede. Foto: Vegard Kristiansanen Kvaale / Dagbladet
OVERFYLT PRESSEROM: Verdenspressen er til stede. Foto: Vegard Kristiansanen Kvaale / Dagbladet Vis mer

På en storskjerm ble de foreløpige resultatene vist fra New York Times' nettsider - en av de fremste mediene innenfor det han og andre erkekonservative republikanere kaller «liberal media».

Samtidig meldte flere pressefolk på stedet, noe som også talsperson for kandidaten bekrefter, at Washington Posts journalister som møtte opp, ble bortvist. Det var Washington Post som omtalte overgrep - og trakasseringsanklagene mot Moore. Det er uvisst om dette er grunnen.

Les også: - Ikke stem på meg dersom du ikke stoler på min moralske dømmekraft

Sterk på målinger

De siste meningsmålingene i Alabama har vist at Moore har hatt en ledelse på motkandidaten og demokraten Doug Jones.

Ledelsen er, med unntak av mandagens måling fra Fox News, ikke like stor som en republikansk Alabama-kandidat pleier å ha, men Moore er likevel favoritt til å bli delstatens neste senator.

Men også i dette valget, i likhet med presidentvalget, ble vinneren en annen enn det meningsmålingene viste.

Republikanerne har i dag 52 plasser i Senatet. Demokratene har 48. Med Moores tap, blir republikanernes flertall redusert til 51–49.

STEMTE: Her har Moore avgitt sin stemme, og er på vei hjem igjen. - Hold dere tilbake, roper kona Kayla tydelig stresset når ekteparet og hestene blir omringet av det store presseoppbudet etter at de har stemt. Hestene er urolige og ser ikke ut til å trives med den store oppmerksomheten. Video: WBMA / CNN Vis mer Vis mer