Historisk våpenhvile

I jula for 90 år siden fant en historisk våpenhvile sted. Da steg britiske og tyske soldater opp fra skyttergravene for å synge julesanger og spille fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) 1. Verdenskrig var noen måneder gammel, og soldatene som befant seg nær Armentieres i Frankrike smakte vinterkulda for første gang. I et forsøk på å bedre stemningen begynte de tyske soldatene å synge julesanger. Britiske soldater stemte i, og etterhvert beveget soldatene seg ut av skyttergravene for å møte fienden ansikt til ansikt i ingenmannsland.

Franske og belgiske soldater som kjempet sammen med britene vegret seg for å delta. Deler av Frankrike og Belgia var okkupert, og landene hadde allerede lidd enorme tap.

Etter å ha utvekslet gaver og historier, ble det arrangert fotballturnering. Bare ett resultat ble bevart for ettertiden. Ifølge brev skrevet av soldater på begge sider vant Tyskland 3-2 over England, i minusgrader i ingenmannsland mellom skyttergravene.

 Fiendskapet ble gjenopprettet ved et pistolskudd klokka 8.30, 2. juledag 1914. I andre områder langs frontlinja varte julefreden lenger, enkelte steder i flere uker.

Militærhistoriker Andrew Robertshaw sier til BBC at en slik markering ville vært utenkelig i våre dager, og det ville vært utenkelig et år seinere i 1. Verdenskrig. - Dette var før gassangrepene og luftbombardementet. Innen utløpet av 1915 var bitterheten så stor at dette ikke kunne skje igjen, sier Robertshaw.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer