Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk våpenhvile

I jula for 90 år siden fant en historisk våpenhvile sted. Da steg britiske og tyske soldater opp fra skyttergravene for å synge julesanger og spille fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 1. Verdenskrig var noen måneder gammel, og soldatene som befant seg nær Armentieres i Frankrike smakte vinterkulda for første gang. I et forsøk på å bedre stemningen begynte de tyske soldatene å synge julesanger. Britiske soldater stemte i, og etterhvert beveget soldatene seg ut av skyttergravene for å møte fienden ansikt til ansikt i ingenmannsland.

Franske og belgiske soldater som kjempet sammen med britene vegret seg for å delta. Deler av Frankrike og Belgia var okkupert, og landene hadde allerede lidd enorme tap.

Etter å ha utvekslet gaver og historier, ble det arrangert fotballturnering. Bare ett resultat ble bevart for ettertiden. Ifølge brev skrevet av soldater på begge sider vant Tyskland 3-2 over England, i minusgrader i ingenmannsland mellom skyttergravene.

 Fiendskapet ble gjenopprettet ved et pistolskudd klokka 8.30, 2. juledag 1914. I andre områder langs frontlinja varte julefreden lenger, enkelte steder i flere uker.

Militærhistoriker Andrew Robertshaw sier til BBC at en slik markering ville vært utenkelig i våre dager, og det ville vært utenkelig et år seinere i 1. Verdenskrig. - Dette var før gassangrepene og luftbombardementet. Innen utløpet av 1915 var bitterheten så stor at dette ikke kunne skje igjen, sier Robertshaw.

Ifølge BBC planlegges det å lage en film som bygger på disse hendelsene. Filmen skal ha tittelen «Merry Christmas».

SKYTTERGRAV UNDER 1. VK: Bildet er tatt av de berømte brødrene Lumiere.
MANGE FALNE: En fransk soldats grav etter slaget ved Verdun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media