Slår «rød alarm»:

Historisk varme­rekord i Frankrike

Ny varmerekord er satt i Frankrike med 45,1 grader, melder landets meteorologiske institutt.

REKORD: Ny varmerekord er satt i Frankrike med 44,3 grader, melder landets meteorologiske institutt. Dermed er den gamle rekorden på 44,1 grader slått.

Foto: NTB Scanpix
REKORD: Ny varmerekord er satt i Frankrike med 44,3 grader, melder landets meteorologiske institutt. Dermed er den gamle rekorden på 44,1 grader slått. Foto: NTB ScanpixVis mer

Like etter klokka 14 ble det kjent at Frankrike nå har satt en ny historisk varmerekord, etter at det ble målt 44,3 varmegrader i den sør-franske byen Carpentras, opplyser Meteo-France ifølge nyhetsbyrået AP.

Rekorden skulle imidlertid ikke få stå lenger enn én time før landets meteorologiske institutt kom med en oppdatering:

«Ny varmerekord er satt i Frankrike med 45,1 grader».

Den siste rekorden ble satt like etter klokka 15 fredag i Villevieille ikke langt fra Montpellier sør i landet under den pågående hetebølgen i Europa, opplyser Meteo-France. Dette er en varmegrad mer enn den forrige rekorden fra 2003, skriver CNN.

- At den rekorden blir slått så tidlig på året, er helt eksepsjonelt, sa meteorologen Christelle Robert da det var klart at det gikk mot rekord.

Det skjer bare timer etter at landets myndigheter utstedte rød alarm for de sørlige delene av landet som følge av den ekstreme varmen som har rammet store deler av Europa.

- Slik varme er farlig for alle, og ved fysisk aktivitet utendørs kan den være drepende, sier landets helsedirektør Jerome Salomon.

Rundt 4000 skoler i landet har stengt som følge av varmen.

- Etterlater barn i biler

Frankrikes helseminister Agnes Buzyn ber folk ta forholdsregler og mener mange tar for lett på farene ved ekstrem varme.

Hun viser til at folk fortsatt etterlater barn i parkerte biler og legger ut på joggeturer når sola steiker som varmest, stikk i strid med myndighetenes råd.

Den gamle rekorden på 44,1 grader var fra august 2003 i Saint-Christol-les-Ales og Conqueyrac, under en hetebølge som den gang bidro til at 15 000 personer døde i Frankrike, ifølge NTB.

Allerede torsdag ble det også satt varmerekord i Frankrike. Da ble gjennomsnittstemperaturen i landet målt til 34,9, noe som er det høyeste noensinne i juni måned, ifølge Meteo France.

President Emmanuel Macron sier at franskmennene trolig må regne med mer ekstrem varme som følge av global oppvarming.

- Vi må endre måten vi organiserer oss og jobber på, og vi må bygge annerledes, sier Macron.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år seinere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Krever liv

Mange har i forbindelse med årets hetebølge trukket paralleller til den lammende ekstremvarmen i Europa i 2003, som krevde anslagsvis 70 000 menneskeliv.

Også Spania og Italia er rammet av hetebølgen, og det samme er land som Polen, Tsjekkia og Tyskland.

I Milano i Italia ble en hjemløs 72-åring funnet død på hovedjernbanestasjonen fredag, trolig etter å ha fått illebefinnende i varmen, opplyser lokale myndigheter.

Også to spanjoler skal ha fått heteslag og dødd, ifølge avisa 20minutos.

PARIS: Det meldes om temperaturer opp mot 40 grader og svært høy luftfuktighet i den franske hovedstaden. Video: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

En 17-åring skal ha drevet innhøsting i byen Cordoba sør i Spania da han falt om. I tillegg skal en 80 år gammel mann omkommet i Valladolid på grunn av varmen, ifølge avisa.

Også to personer blir behandlet på sykehus og betegnes som alvorlig skadde, skriver The Guardian.

Varme tyskere tar også avkjølende bad, noe som onsdag kan ha bidratt til at fire mennesker mistet livet i drukningsulykker.

Enkelte deler av Tyskland opplever vannmangel, og i de hardest rammede områdene av landets mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen vanker det bøter på nærmere 10 000 kroner for dem som blir tatt i å vanne plenen.

Utløste storbrann

I Torre del Espanol-området sørvest for Barcelona i Spania selvantente en dynge med hønsemøkk i varmen og utløste en stor skogbrann.

350 brannmannskaper, støttet av 230 soldater og 15 brannfly, kjemper nå mot flammene i det knusktørre området, der det er ventet opp mot 42 varmegrader fredag.

- Situasjonen er kritisk. Vi har ikke opplevd en slik brann på 20 år, sier brannsjefen i regionen, Antonio Ramos.

Brannområdet ligger bare noen kilometer fra atomkraftverket Asco, men ifølge Ramos er dette trygt ettersom det blåser i motsatt retning.

Innenriksministeren i Catalonia, Miquel Buch, fortalte torsdag at 4000 hektar skog var gått opp i flammer og fryktet at fem ganger så mye ville gå tapt før brannen er slukket.

- På sitt varmeste

- Hetebølgen er på sitt varmeste nå, med små endringer fra dag til dag, sa statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet torsdag.

Hun sa at det vil holde seg varmt gjennom helga i Frankrike, Spania og Italia.

- Så blir det litt mindre varmt fra mandagen av.

I Tyskland blir temperaturene lavere, rundt 35 på det varmeste ved Frankfurt på søndag, og deretter blir det mindre varmt utover i neste uke.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Ifølge Moxnes er det ikke så uvanlig med en hetebølge i Europa i løpet av sommeren, og noe man må være forberedt på hvis man reiser dit.

I så fall bør man ta sine forholdsregler:

- Det er varmest litt sent på ettermiddagen, fra klokka to til fem, så da må man tenke på om man skal oppholde seg litt mer innendørs med air condition på den tida, og være ute når det er mer behagelige temperaturer, og så man selvfølgelig drikke vann, sier Moxnes.

Hun gir følgende tips:

- Ute ved kysten er det alltid litt trekk fra havet.