STOLT: Jens Stoltenberg mener vedtaket om kjønnsnøytral verneplikt er historisk og noe dette landsmøtet blir husket for. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STOLT: Jens Stoltenberg mener vedtaket om kjønnsnøytral verneplikt er historisk og noe dette landsmøtet blir husket for. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Historisk vedtak om kjønnsnøytral verneplikt

Jens Stoltenberg glad for vedtaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ett av vedtakene dette landsmøtet vil bli husket for, er den modige beslutningen om kjønnsnøytral verneplkit. Det er kanskje ikke før i ettertid vi vil skjønne hvor stort det, sa Stoltenberg.

Stridssak Mens han fram til landsmøtet har uttalt seg noe ullent om denne stridssaken, gjorde han det under oppsummeringen helt tydelig hva han mener. På pressekonferansen etterpå framhevet han også dette vedtaket, og kalte det en milepæl. Han sa han har lyttet til debatten under landsmøtet og blitt overbevist om at kjønnsnøytral verneplikt er riktig.

Fornøyd En av de som har ivret for kjønnsnøytral verneplikt, er forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun er glad for vedtaket.
- Sett fra Forsvarets side er det viktig å få flere kvinner inn. Det er behov for kvinner for å følge opp våre internasjonale forpliktelser. En organisasjon der ett kjønn er underrepresentert, blir en spesiell organisasjon. Akkurat nå har ikke Forsvaret behov for så mange, men det vil jo variere, sier Strøm-Erichsen.

Likestilling Hun understreker at det også er et likestillingsspørsmål
- Kvinner bør ha samme rettigheter og plikter som menn, sier forsvarsministeren. Hun understreker at det er skille mellom verneplikt og førstegangstjeneste.
- Når det gjelder førstegangstjenesten, tar vi jo inn de beste og de mest motiverte, sier hun.

Helga tapte Et flertall i programkomiteen under ledelse av Helga Pedersen gikk mot kjønnsnøytral verneplikt. Men da hun i formiddag la fram kompromissforslagene fra redaksjonskomiteen, var dette standpunktet blåst bort.- Vi har lyttet til debatten, og kommet til at vi går inn for kjønnsnøytral verneplikt, sa Pedersen.