George Floyd

- Historisk vendepunkt

Juryen erklærte Derek Chauvin skyldig i å ha drept George Floyd.

SKYLDIG: Den tidligere politimannen Derek Chauvin er kjent skyldig i drapet på George Floyd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Floyd-familiens advokater sier umiddelbart etter juryens avgjørelse i saken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin, at dette er et historisk vendepunkt. Det melder AFP News.

- Floyd-familien og lokalsamfunnet her i Minneapolis har fått en smertefull, men fortjent rettferdighet. Men dagens avgjørelse strekker seg langt utover denne byen, og har stor innvirkning både for landet og verden, sier advokat Benjamin Crump i en uttalelse, gjengitt av CBC News.

Avdøde Floyds bror, Rodney Floyd, gråt av glede da han hørte juryens avgjørelse.

- Dette er så følelsesladet. Ingen familie i historien har kommet så langt som dette. Dette er for alle som har vært i en slik situasjon. Absolut alle. Vi står sammen i denne saken, sier Floyd til NBC News.

GRÅTKVALT: George Floyds søster LaTonya Floyd, er lettet over dommen. Video: AP Vis mer

- Ofret livet

Reaksjonene begynte umiddelbart å strømme inn etter at juryens avgjørelse ble kjent.

- Takk, George Floyd. Du ofret livet for rettferdighet, sier speaker Nancy Pelosi på en pressekonferanse.

USAs tidligere president, Barack Obama var rask med å kommentere etter at den tidligere politimannen Derek Chauvin tirsdag ble funnet skyldig i drapet på George Floyd.

- I dag gjorde juryen det rette. Men ekte rettferdighet krever mye mer. Michelle og jeg sender våre bønner til Floyd-familien, og vi står sammen med alle dem som er dedikert til å garantere at alle amerikanere får full rettferdighet, slik George og så mange andre er blitt nektet, skriver Obama på Twitter.

Snakket med familien

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fulgte domsavsigelsen mot Derek Chauvin fra Det hvite hus.

- I det minste gir dette noe rettferdighet. Vi skal begynne å forandre verden. Vi skal gjøre mye, sa Biden da han etterpå snakket med familien til drapsofferet George Floyd, ifølge video fra telefonsamtalen hvor også Harris deltok.

- Vi skal sørge for at ettermælet hans forblir inntakt. Noe godt skal komme ut av denne tragedien, sa Harris.

Skyldig på alle punkter

Rettssaken startet 29. mars, og juryen trakk seg tilbake mandag kveld for å komme fram til en kjennelse. Etter drøyt 11 timers diskusjon kom den fram til sin kjennelse.

Juryen erklærte Chauvin skyldig på alle tre punkter, inkludert «second-degree murder», som var det mest alvorlige tiltalepunktet. Det kan best oversettes med forsettlig drap, og innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade.

Tirsdag kveld norsk tid går politiet i Minneapolis ut med følgende melding: Vi ønsker å uttrykke vår dype medfølelse for samfunnet og deres smerte, som vi også kjenner på hver dag.

Nå gjenstår rettens dom, som er ventet om fire til seks uker.

- Dette betyr rettferdighet

Hundrevis har samlet seg utenfor Hennepin County Government Center i Minneapolis, hvor kjennelsen ble lest opp. Her brøt det ut full jubel da det ble klart at Chauvin var kjent skyldig.

Det at Derek Chauvin ble funnet skyldig i alle tiltalepunkter bør være starten på forandring i USA, mener John Peder Egenæs i Amnesty International.

- Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer