Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historiske bilder: Nå er dette lov i Saudi-Arabia

Et flere tiår langt forbud ble opphevet ved midnatt.

FÅR KJØRE: Ved midnatt lokal tid fikk kvinner i Saudi-Arabia lov til å kjøre. Det etter at forbudet mot kvinnelige sjåfører ble opphevet i natt. Her gir en saudiarabisk kvinne tommelen opp i Al Khobar, noen minutter etter at forbudet formelt ble opphevet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FÅR KJØRE: Ved midnatt lokal tid fikk kvinner i Saudi-Arabia lov til å kjøre. Det etter at forbudet mot kvinnelige sjåfører ble opphevet i natt. Her gir en saudiarabisk kvinne tommelen opp i Al Khobar, noen minutter etter at forbudet formelt ble opphevet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var det eneste landet i verden med et forbud mot kvinnelige sjåfører. I Saudi-Arabia har nemlig kvinner måtte belage seg på mannlige familiemedlemmer for å komme seg steder.

Rike kvinner har kunnet leie inn egne mannlige sjåfører.

Men da klokka slo 00.01 gikk forbudet mot kvinner bak rattet over i historiebøkene.

Annonsert i september

Og nærmest umiddelbart etter at forbudet var formelt strøket fra landets lover, satte en rekke saudiarabiske kvinner seg bak rattet for å feire.

Tidligere denne måneden begynte den ekstremt konservative religiøse staten i Midtøsten å utstede førerkort til kvinner. Det etter at myndighetene i landet i september i fjor annonserte at de ville oppheve forbudet mot kvinnelige sjåfører.

Men nattas historiske begivenhet, kommer ikke uten bismak. I forrige måned ble flere aktivister som har kjempet for at forbudet skulle oppheves, arrestert og tiltalt for forræderi, skriver BBC.

De risikerer nå lange fengselsstraffer, for å ha demonstrert for noe som nå er tillat, sier Amnesty til BBC.

Krever flere rettigheter

Selv om kvinner i Saudi-Arabia nå kan kjøre på egen hånd, har kvinner på langt nær like rettigheter som menn i Saudi-Arabia.

Kvinner er fremdeles underlagt menn etter loven, og Amnesty krever, som mange andre menneskerettighetsorganisasjoner, flere reformer i det arabiske kongeriket.

Blant annet er kvinner nødt til å dekke seg til når de er ute i offentligheten, og får ikke lov til å omgås menn som ikke er i familie.

Skal de reise eller jobbe, må de reise med en mann eller få skriftlig tillatelse fra en mann i familien.