Historiske Clinton

Den unge Bill Clinton demonstrerte mot Vietnam-krigen. I dag var han den første amerikanske presidenten som besøkte landet siden krigens slutt i 1975.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist en amerikansk president satte sine ben på vietnamesisk jord var under Richard Nixons statsbesøk i 1969, da landet var herjet av krig. Også president Lyndon Johnson dro den lange veien til Sørøst-Asia for å besøke amerikanske tropper under Vietnam-krigen.

I 1969 skrev Bill Clinton under på at han «motsatte seg» og «foraktet» konflikten i Vietnam. Han unngikk verneplikten, og trakk til slutt et loddnummer som gjorde at han slapp å bli sendt til Vietnam som soldat.

Viktig besøk

Clinton forlot Brunei etter at det økonomiske toppmøtet for Asia-Stillehavsområdet ble avsluttet. I dag landet han på Noi Bai International Airport i Hanoi sammen med datteren Chelsea. Noen timer tidligere klatret Hillary Clinton ut av flyet som brakte henne til den samme flyplassen. Hillary Clinton var i går i begravelsen til Leah Rabin i Israel.

Clinton uttalte ved avreise fra Brunei at han besøker Vietnam for å åpne «et nytt kapittel i vårt forhold til Vietnam».

Bill og Chelsea Clinton ble møtt på flyplassen av Vietnams utenriksminister Ngyen Dy Nien og handelsminister Vu Khoan.

Pete Peterson satt i Vietnamesisk fangenskap under krigen. Da Clinton i 1995 utnevnte USAs første ambassadør i landet etter krigen, var det den tidligere krigsfangen som ble valgt. Peterson kaller Clintons besøk i landet «en stor seier» for de delene av det kommunistiske Vietnam som er innstilt på en forandring.

- Det var Bill Clinton som åpnet for og hadde en visjon for framskritt i vårt forhold til Vietnam, selv om det på mange måter ikke ga ham noen politiske fordeler, sier Peterson ifølge CNN.

- Han så denne muligheten for USA til å lege sår og bygge broer.

Det var Bill Clinton som opphevet USAs handelsblokkade mot Vietnam i 1994. Året etter gjenåpnet han de diplomatiske forbindelsene til landet, ved god hjelp av høytstående krigsveteraner.

MOTTATT:</B> Det ble blomster og hilserunder før reisefølget dro rett til hotellet. De offisielle velkomstseremoniene kommer først seinere.