Historiske Hillary

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet): Hillary vant senatorvalget i New York. Førstedamens historiske valgkamp har gjort henne til New Yorks nye demokratiske senator. Og Hillary Rodham Clinton har vist sine velgere at hun kan slåss etter 16 måneders valgkamp blant skeptiske og fiendlige New Yorkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rivalen Rick Lazio måtte bite i gresset, og mange mener at det var ventet siden han aldri klarte å presentere seg som stort annet enn en såkalt ikke-Hillary. Han har hele tiden omtalt seg selv som en ekte innfødt i motsetning til Hillary som omtales som opportunist.

Lazio var en tøffere rival enn mange ventet etter at han hoppet inn etter New Yorks ordfører Rudy Giuliani som trakk seg i vår. Giuliani fikk prostatakreft.

Seieren til Hillary har gitt amerikanerne et nytt tankekors. Vil Hillary bruke senatet som springbrett tilbake til det hvite hus som USAs første kvinnelige presidentkandidat?

Kostbart valg

Valgkampen er den lengste og mest kostbare i delstatens historie. Midt i oktober var valgkamputgiftene til Hillary og Lazio 56,6 millioner dollar. Og da hadde Giuliani allerede brukt 19 millioner dollar i tillegg.

Aldri har karakter, fødselssted, ekteskapelig troskap og finansiering av valgkampen stått i slik hard kontrast til de egentlige sakene kanidatene har gått til valg på. Utdanning, trygd og sikring av helseutgifter har nesten druknet i angrep og motangrep som bare har handlet om ærlighet og troverdighet.

Populær

Da demokraten Daniel Patric Moynihan for snart to år siden ga beskjed om at han ville pensjonere seg, foreslo demokrater at Hillary skulle stille til valg for New York. Særlig Harlems kongressmann, Charles Rangel, ønsket seg Hillary. De fleste så på forslaget som en spøk, men Hillary var utrolig populær under riksrettsaken og de fleste trodde hun ville få et enkelt valg i New York. Så Hillary tok forslaget på alvor.

Siden den dagen har hun blitt møtt med fiendskap, skepsis og direkte hat. Særlig voksne kvinner har uttrykt skepsis til en kvinne som har latt seg ydmyke sin ektemann så mange ganger. Dagbladet har møtt Hillary, i hovedsak sett fra sidelinja, flere ganger. Og det er ingen tvil om at den Hillary vi så på et valgkampmøte tre dager før valget var en sterk, fokusert og modig senator-kandidat.

18 års omvei

Når Hillary på nyåret trer inn i senatet er hun en av få kvinner, men helt siden hun var ung juss-student har hennes lærere og medstudenter forventet noe stort av Hillary. At hun tok en 18 års omvei innom Arkansas, og en åtte års venteperiode i Det hvite hus, er det mange og sterke meninger om.

Mange mener at en intelligent kvinne som Hillary ikke hadde trengt Bill Clinton og hans status for å nå langt i politikken. Hillary ble blant annet nevnt i rekken navn som før eller senere kunne ende som høyestrettsdommer i USA. Nå har hun endelig fått sitt eget politiske ståsted på Capitol Hill.

Moderne kvinne

Den beskyttede lille piken fra en av Chicagos forsteder har klart å trosse en hetskampanje uten sidestykke. Kankje hennes strenge far fostret henne slik. Han la alltid lista et hakk opp når Hillary kom hjem med toppkarakterer.

Ifølge biografien til journalisten og forfatteren Gail Sheehy stilte Hillary seg selv stadig dette spørsmålet: «Jeg lurer på hvem jeg egentlig er. Jeg lurer på om jeg noen gang kommer til å møte Hillary.»

Nå har hun sjansen til å møte seg selv i senatet.

<B>KJEMPET TIL SISTE SLUTT:</B> Hillary Clinton vant senatsvalget i New York og blir historisk: Hun er den første presidentfruen som blir innvalgt i senatet. Her er hun på velgersanking med dattera Chelsea.