«Historiske» stormer på vei mot USA

To tropiske stormer avanserte over de karibiske landene lørdag og er på vei mot den amerikanske sørkysten. De kan bli historiske, ifølge orkanforsker.

STORMER: Bilder fra den forskningsbaserte amerikanske forvaltningsetaten NOAA viser den tropiske stormen Laura bevege seg mot den amerikanske sørkysten. Også den tropiske stormen Marco er venter å ankomme neste uke. Foto: NOAA / AFP / NTB scanpix
STORMER: Bilder fra den forskningsbaserte amerikanske forvaltningsetaten NOAA viser den tropiske stormen Laura bevege seg mot den amerikanske sørkysten. Også den tropiske stormen Marco er venter å ankomme neste uke. Foto: NOAA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De tropiske stormene har fått navnene Marco og Laura, og er antatt å nå den amerikanske sørkysten med vindkast i eller nær orkanstyrke tidlig neste uke. Deres nåværende retning peker mot delstaten Texas eller Louisiana, men dette er foreløpig ikke sikkert.

Ifølge nyhetsbyrået AP har stormene brakt med seg store krefter de siste dagene, den ene kraftige regnbyger over Puerto Rico og Jomfruøyene, mens den andre har presset gjennom gapet mellom Yucatán-halvøya i Mexico og Cuba.

Kan bli historiske

Hvis begge blåser opp til orkaner med vindstyrke over 33 meter per sekund og treffer USAs sørkyst, blir de trolig historiske.

Det forteller orkanforsker ved universitetet Colorado State University, Phil Klotzbach, til AP. Han sier at to orkaner aldri har mobilisert i Mexicogulfen på samme tidspunkt før, og viser til data fra 1900-tallet.

Den forrige gangen to tropiske stormer, som er stormer med vindstyrke på 17 til 33 meter per sekund, var i havområdet på samme tidspunkt, var i 1959, forteller Klotzbach. Og forrige gang to tropiske stormer faktisk traff USA innen 24 timer av hverandre, skal ha vært i 1933.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer