Verden koker:

Historiske varmerekorder over hele verden

Det er ikke bare i Norge det har vært en uvanlig varm sommer.

I GÅR: Det har vært rekordvarmt en rekke steder i verden de siste ukene. Her værkart fra i går, fra Climate Change Institute, University of Maine Climate Reanalyzer.
I GÅR: Det har vært rekordvarmt en rekke steder i verden de siste ukene. Her værkart fra i går, fra Climate Change Institute, University of Maine Climate Reanalyzer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene er det satt varmerekorder verden over. Det har skjedd på så ulike steder som vanligvis kjølige Irland til Canada og Midtøsten.

Onsdag skrev Dagbladet om hvordan Sør-Norge ligger skvist inne i en varmeboble av to høytrykk.

Liknende varmebobler som har oppstått på ulike steder over den nordlige halvkule den siste tida, er det som får temperaturene til å stige til nye rekorder, ifølge The Washington Post.

De laget en oversikt over rekordene tirsdag, og har måttet oppdatere denne med stadig nye rekorder utover uka. (se lista i bunnen av saken.)

«Enkeltrekorder isolert sett kan ikke tilskrives global oppvarming. Men samlet sett er disse rekordene konsistente med ekstremværet vi kan vente å se mer av på en stadig varmere klode.» slår de fast.

Vil bli flere rekorder

Klimaforsker Eystein Jansen ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen sier de mange rekordene verden over ikke trenger ha en sammenheng med den globale oppvarmingen, men at klimaendringene øker sannsynligheten for varmerekorder.

- Det kan skje noen år at høytrykkene legger seg til slik at det blir uvanlig varmt, men det er rart at det gjør det over så store områder, i flere verdensdeler, og at det blir absolutte rekorder. FNs klimapanel har sagt at perioder med ekstrem varme vil komme oftere som et trekk ved den globale oppvarmingen. Når gjennomsnittstemperaturene går opp, vil også toppene gå opp, konstaterer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer