Hit - men ikke lenger

RINGERIKE KRETSFENGSEL (Dagbladet): På den ene sida av glassveggen sitter fengselsdirektør Sigbjørn Hagen, og snakker med Stig Millehaugen (33). Nærmere får ikke Norges farligste fange komme andre mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er så farlig at han må være isolert fra andre fanger og folk bak murene, mener ledelsen ved Ringerike kretsfengsel.

Fengselsdirektøren innrømmer nå at det går ei grense for hvor lenge Millehaugen kan sitte isolert, men sier det ville være en «kalkulert risiko» å løsne på sikkerheten.

I ni måneder har ikke Stig Millehaugen hatt fysisk kontakt med andre mennesker. Han omgås bare fengselsbetjentene som vokter ham på landets sikreste fengselsavdeling. Alle besøkende utenfra må sitte bak en glassvegg når de snakker med ham, mens fengselsbetjentene ser på og lytter.

- Frykter for livet

- Det er helt klart nødvendig å holde Millehaugen isolert, konkluderte Hagen da han vitnet i saken som Millehaugen har anlagt mot staten for å slippe ut av isolasjonen.

Fengselsdirektøren pekte på at Millehaugen har rømt fra fengsel flere ganger før, og at det var sterke indikasjoner på at han planla å rømme fra Skien kretsfengsel da en hjullaster kjørte inn i muren der i oktober i fjor. Millehaugen soner nå to dommer på 6 og 17 år for flere grove ran, gisseltaking og drap på en fengselsbetjent. Han er også tiltalt for drapsforsøk på to politifolk og et ran mens han var på rømmen.

Frykter liv og helse

- Han har vist at han er villig til å gå svært langt, uten tanke for offeret. Vi er redd konsekvensene dersom han skulle prøve å rømme. Når vi ser på hans bakgrunn, med grov vold, gisseltaking og bruk av skytevåpen, må vi anta at et rømningsforsøk vil sette liv og helse i fare, sa Hagen.

Hagen mener at vanlig soning ved Norges sikreste fengsel ikke er sikkert nok for Millehaugen, blant annet fordi han frykter at Millehaugen vil påvirke medfangene til å hjelpe ham å rømme.

Blir syk av isolatet?

- Rømningsfaren har ikke datostempel, men det går ei grense for hvor det er etisk uforsvarlig å la ham sone på slike vilkår. Da må vi ta en kalkulert risiko ved å løse på sikkerheten, sa Hagen.

Både Millehaugen og hans prosessfullmektig, Marius Dietrichson, mener grensa er overtrådt for lengst.

- Hvis ikke Millehaugen snart får muligheten til å bygge relasjoner til andre enn vokterne, tror jeg han tørner snart, sa Dietrichson i sin prosedyre.

Han mener at Millehaugen blir utsatt for nedverdigende og umenneskelig behandling som strider mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Han påpekte særlig at de eneste menneskene Millehaugen fikk ha kontakt med, var de samme som flere ganger i måneden beordret Millehaugen til å kle seg naken for å sjekke om han skjulte noe i rektum eller andre steder.

- Jeg tror alle her har sympati med Millehaugens situasjon, men her må hensynet til samfunnets sikkerhet gå foran, konkluderte statens prosessfullmektig, Steffen Asmundsson, i sin prosedyre.

INGEN FYSISK KONTAKT: I Ringerike kretsfengsel i går, fikk Oslo tingrett se hvor Norges best bevoktede fange, Stig Millehaugen, kan motta besøk. Fengselsdirektør Sigbjørn Hagen sitter på andre sida av glassveggen, og snakker med Millehaugen gjennom et enveis høyttaleranlegg.